Hírek

2005.10.06. 00:00

Hungaroringen a rendőrök

Demonstratív bemutatót tartott a rendőrség a Hungaroringen. Az utakon tapasztalható „kollektív szerencsejátékra” hívták fel a figyelmet.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Hungaroringen a rendőrség munkatársai bemutatták, hogy a fényvisszaverő mellényben induló kerékpárost sokkal könnyebben észreveszik az autósok, mint az anélkül közlekedőket.
[/caption]Nem Forma–1-es futamra gyülekeztek hétfőn este a Hungaroringen, hanem az ORFK „Láthatósági bemutatójára”. Abból az apropóból szervezte a rendőrség, hogy az ősz beköszöntével megváltozó látási viszonyokat demonstrálják. A korai sötétedés miatt ugyanis a közúton kivilágítatlanul közlekedő gyalogosok és kerékpárosok veszélyeztetettsége jelentősen nő. Két település közötti koromsötét útszakaszon szinte kollektív szerencsejáték folyik, hiszen a gyakran túlzott sebességgel érkező autóból csak nagyon nehezen észlelhetők a védtelen emberek. Sokszor nem is sikerül észrevenni a gyalogosokat, így megtörténik a gázolás.

A mogyoródi tesztpályán tartott bemutatón érzékeltették, hogy mi a különbség a láthatóság és a láthatatlanság között. Amikor a „próbababákon” nem volt fényvisszaverő, bizony csak a szerencsén, illetve a sofőr reflexein múlott a baleset elkerülése. Amennyiben viszont feltették a világító prizmákat, csuklópántokat és mellényeket, az észlelési távolság rögtön ötszörösére növekedett. Foszforeszkáló csíkokat kaptak a nagyokat nyerítő rendőrségi lovak is, így villogó lólábak kószáltak a sötétben.

– A kivilágított településekről sötét, lakott területen kívüli zónákba érkezve a vezetők emelik a sebességet, de azzal nem számolnak, hogy a veszélyhelyzetek felbukkanására itt is számítani kell. Esőben, ködben a kockázat tovább nő, így gyakran csak a véletlenen múlik, hogy nem következik be a szerencsétlenség – mondta Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója. A balesetek csökkentése érdekében fényvisszaverő övek terjesztését kezdi el a rendőrség, de az iskolák és a családok segítségére is számít. A bemutató vendégei füsttel és mesterséges esővel nehezített akadálypálya teljesítése után hagyhatták csak el a Hungaroringet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!