Hírek

2005.10.18. 00:00

Hetven Föld körüli fordulat

Ötnapos Föld körüli keringés után sikeresen landolt a Sencsou–6 kínai űrhajó, fedélzetén két tajkonautával. A 40 esztendős Fej Csun-lung és a 41 éves Nie Haj-seng jelentette, hogy végrehajtották a tervezett kísérleteket.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="139"] Eddig három kínai járt az űrben
[/caption]Emberrel a fedélzetén az első kínai űrhajó 2003 októberében startolt. A pekingi kormány a Sencsou–6 indításakor hangsúlyozta, hogy a program kifejezetten békés és tudományos célokat szolgál. Külföldi megfigyelők ugyanakkor rámutatnak: a legbékésebb űrrepülés is okkal nyugtalanítja  az Egyesült Államokat. Igaz – írja a La Stampa –, hogy a Kínai Népköztársaság jelenleg csak 2,2 milliárd dollárt költ évente űrkutatásra, az USA pedig 16 milliárdot, három veszélyt mindenképp jelent a kínai program. Először is a rakétaindítások során tökéletesedik az a technika, amely háborús konfliktusok esetén is alkalmazható. A második veszély: Kína meg tud majd semmisíteni amerikai műholdakat és képes lesz olyan első csapásmérésre, amit Donald Rumsfeld kozmikus Pearl Harbournak nevezett. Harmadszor: az erős Kína mellett az Egyesült Államok megszűnik egyetlen szuperhatalom lenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!