Hírek

2005.10.20. 00:00

Henry az Arsenal gólrekordere lett

Thierry Henry két gólt szerzett a Sparta ellen Prágában, így az Arsenal történetének legeredményesebb játékosa lett.

Dénes Tamás

Thierry Henry két gólt szerzett a Sparta ellen Prágában, s így az Arsenal százszázalékos teljesítménnyel vezeti csoportját a labdarúgó-BL-ben. Ennél fontosabb, hogy „Titi” a duplával az ágyúsok történetének legeredményesebb játékosa lett. Arsene Wengernek, mint mindig, most is remek szimata volt. Bár legjobb csatára még közel sincs százszázalékos erőállapotban, megkérte – miután a repülést nem vállaló Bergkamp, valamint Ljungberg és Hleb hiányzott a csapatból –, üljön le legalább a kispadra a cseh bajnok elleni mecscsen. Úgy tervezte, az utolsó harminc percre veti majd be az Arsenalban legutóbb augusztus 24-én pályára lépett játékost. Az élet azonban mást diktált: a spanyol José Antonio Reyes az első negyedóra végén megsérült, Henrynek a tervezettnél jóval korábban be kellett szállnia.

Ez volt ám a parádés visszatérés! A francia csatár előbb a 21. percben a hosszú sarokba lőtt, majd a 74. percben honfitársa, Robert Pires passzát gólra váltva kétgólosra növelte az előnyt, szinte egymaga nyerte meg a meccset. Mindkét gól történelmi: az elsővel beállította Ian Wright csúcsát, a másodikkal meg is előzte kamaszkora kedvenc Arsenal-játékosát, immár ő a 119 éves egyesület valaha volt legeredményesebb játékosa. Teljesítményének értékét növeli, hogy olyan korszakban szórja a gólokat, amelyben ritkán döntögetik meg a csatárok a gólcsúcsokat. Érdemes öszszehasonlítani az Arsenalt ilyen szempontból Anglia többi élklubjával. A Liverpoolban Roger Hunt (1959–69), a Manchester Unitedben Bobby Charlton (1956–73), a Tottenhamben Jimmy Greaves (1961–70), a Chelsea-ben Bobby Tambling (1958–70) a rekorder. Henry 1999 nyarán került a Juventusból az Arsenalba. Bár korábban többnyire balszélsőt játszott, egykori monacói edzője, Arsene Wenger középre állította. Óriási húzás volt: Thierry Henry 17 bajnoki gólnál még egyetlen idényében sem adta alább a Premiershipben. Ha tartja ezt az ütemet, a 2005–2006-os idényben a bajnoki meccseken szerzett gólokat tekintve is a klub rekordere lesz: a csúcstartó Cliff Bastin már csak tízzel előzi meg.

Minden sorozatot figyelembe véve a francia már 186-nál jár, ehhez 302 mérkőzésre, időben kifejezve 6 évre és 76 napra volt szüksége. Az előző csúcstartó, Ian Wright viszont 7 év és 227 nap alatt csak 288 mérkőzésen jutott el 185-ig. A prágai mérkőzés után Henry nagyon boldog volt: „Thierry Henry, az Arsenal történetének gólrekordere. Nem hangzik rosszul, ugye? Szeretnék egy mondattal kitérni Wrightyra, aki a kedvenc Arsenal-játékosom volt. Óriási futballista, rekord nélkül is mindörökre az Arsenal legendája. Csak egyet sajnálok: jobban szerettem volna a Highburyben ünnepelni… Egyébként különleges gólörömmel készültem, a 186-os számot rajzolgattam a levegőbe.”

Thierry Henry csak 28 éves, még jó sokáig javítgathatja rekordját az ágyúsoknál. Mostani szerződése 2007 nyarán jár le. Az Arsenal meg akarta hosszabbítani a kontraktust, azonban ő nem mondott igent. Állítólag azért, mert él a Barcelona és a Real Madrid ajánlata is. 

Ezek is érdekelhetik