Hírek

2005.10.12. 00:00

Gyakorlati lépéseket sürget a kormányfő

E. Cs.

Gyurcsány Ferenc felszólította a Visegrádi Négyeket, valamint Ausztriát és Szlovéniát, hogy konkrét feladatok kitűzésével járuljanak hozzá a nyugat-balkáni országok európai integrációjának meggyorsításához. A kormányfő a hat közép-európai EU-tag és az öt nyugat-balkáni ország külügyminisztereinek budapesti tanácskozásán szólalt fel. A V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország), valamint Ausztria és Szlovénia 2001 óta vesz részt a regionális együttműködésben. A partnerség egyik célja az, hogy elősegítse Albánia és négy egykori jugoszláv köztársaság (Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia-Montenegró és Macedónia) európai beilleszkedését.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett rá, hogy Magyarország az első pillanattól támogatta Horvátország csatlakozását. Hangsúlyozta, hogy a fórumnak többre kell törekednie, mint a politikai cél megfogalmazása, hiszen  a célokban nincsen vita. A miniszterelnök felhívta a részt vevő külügyminisztereket, hogy határozzanak el konkrét célokat, határidőket, felelősöket a nyugat-balkáni országok integrációjának előmozdítása érdekében. „Békében élő, biztonságos, sikeres Nyugat-Balkán nélkül nincsen sikeres európai integráció” – fogalmazott a kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!