Hírek

2005.10.28. 00:00

Euró: érmék helyett jöhet a kis címletű papírpénz

Az utca emberének, elsősorban az új tagállamok polgárainak érdekét szolgálja az Európai Parlamentnek (EP) az az állásfoglalása, hogy legyenek egy- és kéteurós bankjegyek is.

K. Á.

A testület több mint felét egy olasz képviselőnőnek sikerült mozgósítani, de korábban ilyen javaslatot adott be Becsey Zsolt, az EP gazdasági és pénzügyi bizottságának magyar tagja is. A képviselő lapunknak elmondta: az új tagállamokban, ahol alacsony a jövedelemszint és túlsúlyban van a készpénzhasználat, az euró kis címletei sem számítanak kevésnek. Ma a legkisebb papírpénz az öteurós, ami mintegy 1250 forintot ér. A tavaly csatlakozott országokban sokaknak ez teljes napi keresete. Ha valaki ennél kisebb címleteket szeretne magánál tartani, akkor cipelheti a fémpénzeket. Megkönnyítené a mindennapi készpénzhasználatot a változás. Az, hogy lesz-e kisebb címletű papírpénz, a frankfurti székhelyű Európai Központi Banktól függ. A tagállamok kormányai támogató nyilatkozataikkal elősegíthetik ezt a döntést, s akkor lehet kisebb címletű papírpénz, mire az új tagállamok csatlakoznak az euróövezethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!