Hírek

2005.10.26. 00:00

Emberre allergiás cicuskák

Simon Krisztián

Nemcsak a cicák válthatnak ki allergiás reakciókat az emberekből, hanem ugyanez fordítva is megtörténhet: a cigarettafüst, a házipor, az emberi korpa, a pollen sok macskánál allergiához és asztmához vezethetnek.
Nicki Reed az Edinburgh Egyetem kutatója szerint ez minden kétszázadik macskát érinti. Az allergiás és asztmás tünetek a cicáknál is ugyanazok, mint az embereknél: köhögés, zihálás, fuldoklás. Legnagyobb eséllyel az olyan keleti fajták kaphatják meg a betegségeket, mint a sziámi és a perzsa macskák.
– A tünetek akkor válnak egyre erősebbé, ha a kedvencek olyan háztartásban élnek, amelyben sokat dohányoznak és allergiára hajlamos egyedek is találhatók – magyarázza Reed. – Néha annyi is elég az állatok gyógyulásához, ha átköltöztetik őket más környezetbe.
Kiderült, hogy sokszor a macskaalmok is kiváltják az allergiás panaszokat. Ebben az esetben az a legjobb, ha inkább papíralapú termékeket használnak a gazdik. Az embereknél több tényező is állhat az asztma kialakulásának és a tünetek fellángolásának hátterében: vírusfertőzések, allergének, dohányzás, légszennyeződés, meteorológiai változások, fizikai terhelés vagy a stressz, mind a betegség súlyosbodását idézhetik elő.
Kísérletek ugyanakkor kimutatták, hogy az emberi asztmát sok esetben úgynevezett mikroplazmás fertőzések okozhatják. Ezeknek okozói pici baktériumok, amelyek krónikus betegségi állapothoz vezethetnek. Ilyen kórokozót az állategészségügyi szakemberek Ausztráliában és az Egyesült Államokban minden ötödik macskában találtak.
A rohamok alkalmával a hörgők keresztmetszete beszűkül, aminek jellegzetes tünetei a fulladásérzés, a köhögés, a sípoló légzés, valamint a mellkasi feszülés. Nicki Reed és kutatótársai most egy kísérlet keretében ötven cicán vizsgálják meg, hogyan lehetne leküzdeni az állatok betegségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!