Hírek

2005.10.19. 00:00

Emberiség elleni bűnökkel vádolják Szaddámot

Cs. E.

Irakban választási koalíciót hoztak létre a szunnita és síita erők a december 15-én tartandó parlamenti választásokra. A szombati népszavazáson mintegy 10 millió iraki, a választásra jogosultak 65 százaléka vett részt. Feltételezhető, hogy az iraki választópolgárok többsége az alkotmány mellett szavazott. Ez esetben még az év vége előtt megalakul az új kormány, és a parlament kijelöl egy bizottságot az alkotmányterv szövegének esetleges módosítására, amit szintén népszavazásra bocsátanak majd. Ellenben ha az alkotmányt nem fogadták el, a jelenlegi parlamentet feloszlatják, és új nemzetgyűlést választanak Irakban, ugyancsak legkésőbb december 15-én. Ez esetben ugyanúgy még az év végéig meg kell alakulnia az új iraki kormánynak. A decemberi népszavazásra létrejött választási koalíció a politikai paletta közepén elhelyezkedő erőt kíván létrehozni a vallási szempontok szerint megosztott országban – mondta Ijád Allávi volt iraki kormányfő, a koalíció vezetője. Bár az alkotmányról szóló referendum pontos eredménye még nem ismert, egyes szunnita vezetők kételkednek a népszavazás tisztaságában. Közlésük szerint a rendőrök urnákat loptak el azokon a vidékeken, ahol vélhetően az alkotmány ellenzői vannak többségben.

Bagdadban ma kezdődik a megbuktatott diktátor pere. Szaddám Huszeint az emberiség ellen elkövetett bűnökkel vádolják. A per hónapokig elhúzódhat, s máris megosztja az iraki társadalmat. Egy nappal a tárgyalások előtt még nem lehetett tudni, közvetíti-e a televízió, és megszerkesztik-e az adást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!