Hírek

2005.10.08. 00:00

Ellopták a gyalogoshidat?

Lenyúlta-e a dunai gyalogoshíd ötletét az építészkritikustól az a csoport, amely nemrég rukkolt elő a témával? Bojár Iván András szerint igen, a másik oldal szerint nem.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Nagy Ferenc állítja: ez a híd nem az a híd. Úgy gondolja, az ő elképzelésük a közelében sincs Bojár nagyra törő terveinek. Még a helyszín sem azonos.
[/caption]– Ez az én szellemi termékem – mondja a Duna fölé álmodott gyalogoshíd ötletéről Bojár Iván András építészkritikus. – Le is védettem az ArtisJusnál. Vagyis teljes nevén az ArtisJus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél. Nagy Ferenc, a Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány elnöke azonban váltig állítja: ez a híd nem az a híd. Az alapítvány négy egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémiával karöltve hétfőn lépett elő a dunai gyalogoshíd ötletével, írtuk meg korábban.

– A mi átkelőnk nem pusztán gyalogoshíd, hanem a Harmónia hídja – mondja Nagy Ferenc. – A kultúra és tudomány között teremt kapcsolatot. Hiszen a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját kötné össze az egyetemek modern területével. Szerinte nem eredeti gondolat, hogy valaki a Ponte Vecchióhoz hasonló hidat képzel Budapestre. Hiszen azt kitalálták már akkor, amikor Firenzében megépítették. Nagy Ferenc Széchenyi István Naplóját lapozza fel. – Nézze meg: a legnagyobb magyar már 1832-ben kilenc hídról beszél. Az persze már más kérdés, hogy egy londoni út során. De szerinte nyilvánvaló, hogy a legnagyobb magyar ide is kilenc átkelőt akart. Azaz a vasúti hidakat nem számolva a mostani állapothoz képest még egyet. Ezt szorgalmazzák most ők.

– Mi nagy volumenben gondolkodunk – folytatja Nagy Ferenc. – Ahol most állunk, az a Tudás Háza – mutat a Fő utca 68.  alatti épületre. Falán magyar tudósok, Nobel-díjasok nevét hordozó márványtáblák ékeskednek. – Ez is a tudomány. Budán. Skicceket hidakról rajzolgatni lehet – utal Bojár és két építész tervére az Octogon folyóirat különszámában. – Ide azonban nagy, nemzetközi pályázatot kell kiírni.
Természetesen a nemzetközi pályázattal Bojár Iván András is egyetért. És szerinte sem a Ponte Vecchio a lényeg. – Ha történelmi párhuzamok után kutatunk, mondhatjuk, hogy már Zsigmond király idejében volt itt híd – mosolyog. Mármint a Várkert Bazár és a Vigadó között. Mert Bojár ide képzelte az ő hídját. – Ők azért akarják a Nemzeti Színháznál, mert az Demján Sándor területe – vélekedik. – Abban reménykednek, hogy az üzletember majd ad rá pénzt. Az építészkritikus tényleg tekintélyes publikációjegyzékkel büszkélkedhet gyalogoshíd-ügyben. Rangos napilapokban, folyóiratokban, elektronikus médiumokban, internetes fórumokon cikkeztek-szóltak róla neves újságírók. Többször is. Az egyik leghasználtabb keresőprogram mintegy kilencven találatot dobott ki a témáról. – A kilencvenes évek elején merült fel bennem először az ötlet – emlékezik Bojár. – Két éve, 2003 elején pedig beküldtem a terveket a Miniszterelnöki Hivatalba. Már a kezdet kezdetén kifejtettem: ennek mindenképpen fedett hídnak kell lennie kávéházakkal, éttermekkel, üzletekkel, galériákkal.

Mindazzal, amivel a négy rektorból, akadémiaelnökből, tudományos alapítványvezetőből álló csoport is felruházta a hídját. – A Vigadótól induló híd szervesen kapcsolná össze a turistáktól nyüzsgő Várat és a Belvárost – teszi hozzá Bojár. – A Várkertet is hamar újjáélesztené. Nagy Ferenc szerint Bojár Iván és ők teljesen másról gondolkodnak. Még hasonlatot is talál hozzá. – Mi Schiller Örömódáját óhajtjuk megzenésíteni – mondja. – Bojár Iván pedig csak a hegedűt hallja.

Az ötletet nagyon nehéz mástól megvédeni

Másvalaki ötletének megvalósításáról nehezen bizonyítható be, hogy jogsértés – mondja Magyar György ügyvéd.

– Álláspontom szerint nem is az. A híd az híd – az egyik is javasol egy gyalogoshidat, meg a másik is. Az ötleteket nagyon nehéz levédetni.

Ez olyan, mintha valaki kitalálja a pöttyös labdát, a másik pedig megcsinálja. A pötytyös labda, akárcsak a híd, bárkinek eszébe juthat.

– Álláspontom szerint nem is az. A híd az híd – az egyik is javasol egy gyalogoshidat, meg a másik is. Az ötleteket nagyon nehéz levédetni.

Ez olyan, mintha valaki kitalálja a pöttyös labdát, a másik pedig megcsinálja. A pötytyös labda, akárcsak a híd, bárkinek eszébe juthat. Nagy Ferenc állítja: ez a híd nem az a híd. Úgy gondolja, az ő elképzelésük a közelében sincs Bojár nagyra törő terveinek. Még a helyszín sem azonos. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!