Hírek

2005.10.28. 00:00

Életveszélyes készülékek

Elavult a mintegy tízmillió hazai gázberendezés legalább egyharmada. Ötévente kötelező a fogyasztóknak szakemberrel átnézetni a készülékeket.

Braunmüller Lajos

A tűzhelyek, konvektorok, falikazánok legkevesebb 10–15 százaléka biztonságtechnikai szempontból, 30–40 százalékuk pedig energetikai szempontból hibás – állítja a Magyar Épületgépészek Szövetsége. A gázkészülékek ellenőrzése egyrészt kötelező, másrészt azért is ajánlatos, mert a fűtésrendszer hibájából eredő károk, tragédiák esetén nem fizetnek a biztosítók akkor, ha a fogyasztó nem tudja igazolni, hogy legalább ötévente átnézeti szakemberrel a rendszert.

Horváth Zoltán, a gázkészülék-szervizeléssel foglalkozó H&H 2023 Kft. tulajdonosa szerint egyenesen életveszélyes minden tizedik magyarországi gázberendezés. A tragédiák legfőbb oka, hogy az emberek – kevés kivételtől eltekintve – egyáltalán nem törődnek a gázkészülékeikkel, amíg az nem okoz látványosan gondot. Esetleg ezermester szomszéddal nézetik meg a konvektort ahelyett, hogy szakemberre bíznák a dolgot.

Varsányi László, az Uniqa biztosító területi vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: magánlakásoknál bekövetkezett káresemények esetén nem szokták ellenőrizni, hogy az ügyfél eleget tett-e karbantartási kötelezettségének, azonban a vállalati ügyfeleknél erre is odafigyelnek. Elvileg persze bárkitől kérhetik annak igazolását, hogy átnézette gázkészülékét szakemberrel. A legbiztosabb módszerrel úgy tudja igazolni az ügyfél az ellenőrzést, hogy bemutatja a gázszerelő által adott számlát.
Lakásbiztosításoknál tűzkár esetében az ellenőrzés elmulasztása nem minősül szándékos, súlyos gondatlanságnak, ezért a károkat megtéríti a biztosító – nyilatkozott lapunknak Opelcz Péter, a Groupama biztosító lakásbiztosítási osztályvezetője. Emiatt a magánügyfeleknek nem kell bizonyítaniuk az ötévenkénti ellenőrzést. A vállalkozásoknál szigorúbb szabályok vonatkoznak a vállalat gazdálkodásán túl a tűzvédelemre, így valóban előfordulhat, hogy az előírások be nem tartása miatt  esetleg nem térítik meg a kárt – tudtuk meg az osztályvezetőtől.

Maják Viktor, az Union biztosító marketingigazgatója érdeklődésünkre elmondta: nem kötelesek fizetni abban az esetben, ha az ügyfél nem ellenőriztette  gázberendezését. Mivel nem túl régi jogszabályról van szó, ezért  eddig egyetlen ügyfelük kárigényét sem utasították el. Horváth Andrea, az Aegon biztosító vezérigazgató-helyettese szerint, ha az elmulasztott ellenőrzés és a kár bekövetkezte között ok-okozati kapcsolat áll fenn, egyáltalán nem köteles fizetni a biztosító. Ám ilyen eset még nem fordult elő cégüknél.

Megmentheti az életünket, ha ablakot nyitunk

évente ajánlatos ellenőriztetni nemcsak a konvektorokat, hanem azt is, hogyan jut be elegendő levegő a lakásba. A korszerű nyílászárók ugyanis gyakran túl jól zárnak, és nem biztosítanak elegendő oxigént az égéshez. Egy átlagos falikazán 20–30 köbméter levegőt igényel óránként, amit a lakásból szív el. Külön veszélyforrást jelentenek a pára-, illetve szagelszívók, amelyek a lakásból nagy teljesítménnyel szívnak el levegőt, és így gyakran visszaszívják a kéményből is a füstöt. Amikor rendszeresen használjuk ezeket a készülékeket, nyissunk ablakot is, ez ugyanis megmentheti akár az életünket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!