Hírek

2005.10.21. 00:00

Dolgoztatnak, de nem fizetik ki a béremet

Olvasónk panaszolja, hogy már három hónapja nem kapja meg munkabérét a cégtől, amelynek dolgozik. Mit tehetnek azok, akiket dolgoztatnak, de nem fizetnek nekik?

BAMA

Csak akkor tehetnek valamit, ha van írásos munkaszerződésük, amely rögzíti a munkabért. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Ha a munkavállalók feketén dolgoztak, és zsebbe kapták a pénzt, sajnos nincs mit tenni.

A munkáltató lehet személy vagy szervezet. Utóbbinál a munkáltatói jogkör gyakorlója általában átruházza a feladatot egy munkatársára. Ez lehet a humánerőforrás-menedzser. Szóval a munkáltatónak, illetve képviselőjének írhatnak az érintettek egy levelet. Ebben felszólíthatják őt, tegyen eleget a szerződésben foglaltaknak. Figyelem! A felszólítás, illetve kifizetési igény csak arra az összegre vonatkozhat, amelyben megállapodtak. Ha tehát a munkáltató 100 ezer forintot fizetett nekünk, de csak 50 ezerre jelentett be, akkor csupán havi 50 ezerre tarthatunk igényt.

A feketemunka más lapra tartozik – hangsúlyozza az ügyvéd. Aki bejelentés nélkül alkalmaz embereket, az ellen büntetőeljárás indítható. Nehéz azonban bizonyítani, meddig dolgoztunk az illetőnél. És a feketén munkáltató mondhatja: csak minimálbért fizetett. Általában ennek kifizetését ítélik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!