Hírek

2005.10.04. 00:00

Bombagól és sztárok a mozivásznon

Ezen a héten kerül a magyar mozikba a Gól! című alkotás, amely egy igazi propagandafilm. Ettől azonban nem kell félni, mert a legrosszabb, ami történhet, hogy a kissrácok focisták akarnak lenni. A Gól! ugyanis, mint az sejthető, teljes egészében a futballról szól, és az alkotók nem sajnálták a pénzt és a sztárokat, így biztos kasszasikerre számíthat a darab.

Hegyi Áron

A mozi „fővédnöke”  a FIFA, s vélhetően a világszervezet tekintélye és pénze is sokat nyomott a latban, amikor a játék legnagyobb sztárjai igent mondtak a filmes szereplésre. Így, aki jegyet vált majd a mozira, a hazai átlagnéző számára kevésbé ismert igazi színészek mellett David Beckham fizimiskájában, Zinedine Zidane cseleiben, Raúl és Alan Shearer góljaiban gyönyörködhet. A sztársághoz igencsak hozzászokott Becks meglepő nyilatkozatot tett a forgatás után. „Meglehetősen ideges voltam a kamera előtt” – mondta. Ki gondolta volna…

És akkor lássuk az áthallásoktól cseppet sem mentes sztorit! A főszereplő Santiago Munez tízéves, amikor édesapja egy labda és egy, a világbajnoknak járó trófeát ábrázoló plakát társaságában Mexikóból átszökik az Egyesült Államokba. Avagy a szegény, de tehetséges fiú az Államokban csinálhatja meg a szerencséjét. Miközben alkalmi munkákból éldegélnek, Santiago minden szabad percét a foci tölti ki, és mit ad Isten, egy napon felfigyel rá egy angol menedzser. Az ekkor már tizenhét éves fiút beajánlja a Newcastle Unitedhez, akik éppen egy ilyen bátor, tehetséges, soha meg nem alkuvó játékost keresnek. (A helyszínek és klubok versenyében a „Szarkák” egyébként a Chelsea-t és a Manchester Unitedet győzték le, elsősorban fanatikus szurkolótáboruknak köszönhetően).

Így aztán a Los Angeles-i nyár után Santiago egy pillanat alatt a hideg, esős Észak-Angliában találja magát, ahol a sáros edzőpályákon, a mindenre elszánt ellenfelekkel szemben kell megmutatnia, igenis pályára léphet a szentélyben, a St. James’ Parkban. Világért sem akarjuk lelőni a poént, maradjon egy kis izgalom is. Annyit viszont elárulunk, hogy már készülnek a folytatások, amelyek közül az elsőben hősünk a Real Madridhoz igazol, és megmutatja tehetségét a Santiago Bernabeu-stadionban is (mintha csak róla nevezték volna el). A trilógia harmadik epizódjában pedig már hazája méregzöld mezében láthatjuk, amint a világbajnoki címért küzd. A készítők ekkor még csak nem is sejthették, hogy a mexikói fiatalok simán nyerik a film világpremierjét követő héten az U17-es világbajnokságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!