Hírek

2005.10.22. 00:00

Bizonytalanság az oktatásban

F. K.

A felsőoktatás jelenlegi helyzetét bizonytalannak minősíti Nagy Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alelnöke. „Amíg nincs új törvény a felsőoktatási reformról, addig a szeptemberben induló többszintű képzés is kérdéses” – emelte ki lapunknak Nagy Zoltán. Ráadásul maga a finanszírozás is évről évre változik, így az intézmények képtelenek előre tervezni. „Arról nem is beszélve, hogy a pénzügyi helyzet évközben is negatívan változhat, ahogy idén a maradványképzési kötelezettséggel ez történt” – jegyezte meg az alelnök. A többszintű, bolognai jellegű képzésnek egymásra kellene épülnie, de nem maradt elég idő a kellő számú szak akkreditációjának előkészítésére. A „B”, azaz az alapképzést biztosító szakok teljes biztonsággal elindulhatnak 2006-ban, de egyelőre nincsenek minősített „M”, azaz mesterképzést biztosító szakok. Ez azt jelenti, hogy a felsőoktatásba jelentkezők nem tudhatják, milyen diplomát nyújtó képzésre jelentkezhetnek tovább, valamint azt sem, hogy milyen módon.
„Talán 2–3 milliárd forintra számíthatunk” – emelte ki Klinghammer István, a Rektori Konferencia elnöke. Szabó Zoltán szocialista képviselő viszont nem tudott pontos összeget megjelölni. „Összesen mintegy 19 milliárddal kap többet a felsőoktatás, bár ennek nagy részét természetesen a hallgatói juttatások teszik ki, de azért valamennyi marad az átállásra is.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!