Hírek

2005.10.28. 00:00

Alvópárnát kapott Demszky Gábor az ellenzéktől

Bizonytalan a 2006–2007. évi útfelújítások fedezetéül szolgáló állami források mértéke. Ennek ellenére tegnap a Fővárosi Közgyűlés parázs viták után megszavazta a Vajda Pál főpolgármester-helyettes által beterjesztett programot.

Vég Márton

„Úgy tudom, hogy Demszky Gábor főpolgármester úr Gyurcsány Ferenc kormányfőnél tett látogatása során nem kapta meg az igényelt hatmilliárd forintot – mondta a Fidesz soraiból Deák András. – A pénzügyi fedezet hiányában pedig törvénytelennek tartom a javaslatot. Az egész előterjesztés dilettáns és amatőr” – mondta a fideszes fővárosi képviselő. Az ellenzék soraiból szólásra emelkedő képviselők zömében azt firtatták, hogy a felújításra ítélt utak listájára vajon milyen „úton” lehetett felkerülni.

„Semmilyen jogszabálysértés nem történt, inkább előrelátásról van szó – válaszolt az ellenzéknek Vajda Pál. – A gazdasági és a Pénzügyminisztériummal folyamatosan tárgyalunk, az államtól 6,8 milliárd forintra számítunk. A főváros 9,3 milliárd forinttal szállna be, a kettő öszszegéből 151 darab útvonal felújítása oldható meg” – mondta a főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus szerint a kiválasztott utak listájára nem politikai, hanem szakmai döntés eredményeként lehetett felkerülni. Az útfelújítási programot végül hatvan igen szavazattal fogadta el a gyűlés, tehát a Fidesz- és a MIÉP-frakció is rábólintott. Így a pénzügyi hátteret leszámítva minden akadály elhárult, jövőre indulhat többek között a Szilágyi Erzsébet fasor és az Üllői út szőnyegezése.

A szavazás után példátlan bohózat történt. „Demszky Gábor elfáradt a tizenöt éves városvezető munkában, teljesen érzéketlenné vált a budapestiek problémái iránt” – mondta Kupper András fideszes frakcióvezető. Beszéde nem kapcsolódott az ügyrendhez, ezért Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes kikapcsoltatta mikrofonját. A sértődött Kupper ezután odasétált Demszkyhez, és átadott neki egy alvópárnát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!