Hírek

2005.10.20. 00:00

A nagy madárkór biznisz

Még az egészségügyi miniszter sem tudja, kié az a Budapest környéki oltóanyaggyár, amely az új magyar vakcinát gyártaná. A nyomok Ciprusra vezetnek, majd a homályba.

Újvári Miklós–Éber Sándor–Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Vakcinagyár Pilisborosjenőn. Nem tudni, kinek a tulajdonában van, csak azt, hogy alkalmas egymillió adag oltóanyag gyártására.
[/caption]Pilisborosjenőn, a Fő út 7. szám alatt családi házra emlékeztető, terebélyes épület áll. Hogy ipari létesítményről van szó, az abból sejthető, hogy szomszédjai nincsenek, szennyvizét külön gyűjtik, biztonsági szolgálat őrzi. Ha a madárinfluenza mutáns vírusa emberi járványt okozna, ebben az épületben indulnának be a gépsorok, hogy legyártsák a magyar, majd esetleg a nemzetközi piacra a szükséges védőoltásokat. Hetente félmillió adag vakcinát. Üzletnek sem rossz.

Pilisborosjenőről egy larnacai postafiókig
Gyurcsány Ferenc kormányfő legalábbis úgy vélte a Magyar Rádióban, hogy „keresni fogunk azon, hogy az elsők között rendelkezünk az oltóanyaggal”. Azt azonban, hogy ki az a „mi”, ki fog ezen a vakcinaüzleten keresni, tökéletes homály fedi. Az itt székelő Omninvest Kft. vezetői mély hallgatásba burkolóznak, ha arról kérdezzük őket, kik is a valódi tulajdonosaik. „Egy ciprusi szakmai befektető a többségi tulajdonosunk” – mondja Zimonyi Ferenc, a cég szervezési igazgatója. A cégadatokat átnézve a Ciprus stimmel, hiszen a cégben főtulajdonos egy SUMPTER Pharmaceuticals Limited nevű, a szigetországban bejegyzett cég. Csakhogy jobban megvizsgálva ennek a „szakmai befektetőnek” az adatait, kiderül, hogy egy postafiókcégről, off-shore vállalatról van szó.
A Sumpter név a gyógyszergyártás világában nem ismert, honlapja nincs, címe pedig egy iroda, ahová más hasonló fiókcégeket is bejegyeznek. A pilisborosjenői gyógyszergyár további tulajdonosa Laczkó Tamás ügyvezető igazgató. Ki áll tehát a háttérben? Ki menti meg Magyarországot? Ezt idehaza miniszterig bezárólag senki sem akarja tudni – derült ki nyomozásunk után.

Zimonyi Ferenc amúgy készséggel tájékoztat az Omninvest Oltóanyaggyárról: mintegy száz főt foglalkoztat a cég, amely 1995 óta gyárt vírus elleni oltóanyagot. Ma egyeduralkodó az országban, kizárólag ez a vállalat képes erre a munkára. Legnagyobb megrendelője a magyar állam, amelynek régóta szállítja fő termékét, a FLUVAL AB nevű, a hagyományos emberi influenza ellen védő oltóanyagot. Hogy mióta, megint csak homályos. A mostani kormánytisztviselők szerint a megállapodás 1993-ban köttetett, amikor az Antall-kormány úgy döntött, magáncégtől rendeli meg az injekciókat és a rendelkezésre állást. A gyártás azonban csak 1995-ben kezdődött meg. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeresen szerződik az Omninvesttel több százezer adag emberi influenza elleni vakcina legyártására, amelyet térítésmentesen kapnak meg az idősek és a jogszabályok szerint rászorulók. A cég versenytárs nélkül szokott nyerni, amit az úgynevezett hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás tesz lehetővé. Ez olyan közbeszerzési eljárás, ahol nem kötelező a verseny. Tavaly és idén mintegy 1,3 millió darab ilyen oltóanyagot gyártottak, de már az Orbán-kormány idején is e cég volt a beszállító. 1998 őszén például 389 millió forintért 536 ezer ilyen injekciót vásárolt meg az állam egy ilyen verseny után. De hogy ennek a biztos üzletnek ki teszi el a nyereségét, azt nem tudni.

„A virológia, a járványügy nemzetbiztonsági kérdés – mondja kérdésünkre Bujdosó László országos tiszti főorvos. – Emiatt van szükség olyan partnerre, amely megbízható szállító, és járványveszély esetén rendelkezik olyan kapacitással, amely elegendő a lakosság megvédéséhez” – folytatja, de hogy kié a cég, az ő sem tudja. „Én csak másfél éve vagyok hivatalban, a cég pedig tíz éve partnere az államnak. Nekem nem feladatom a tulajdonosi kört vizsgálni, a magyarországi vállalat pedig megbízhatóan működő partner.”

Tízmilliárdos üzlet reményében
Olyannyira megbízható, hogy a kormányzat most külön megállapodást kötött vele az esetleges gyilkos mutánsvírus elleni küzdelemben. Ebben a szerződésben az áll, hogy amennyiben a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Omninvest által közösen kifejlesztett vakcina hatásos lesz, azt mindenképpen itt fogják gyártani, és az állam mintegy ezerforintos áron fogja a terméket megvásárolni. Ha tehát minden magyart beoltanak majd, akkor a cég 10 milliárd forint körüli árbevételre tesz szert. A miniszterelnök bejelentése szerint ilyen esetben magyar állampolgároknak az oltás ingyenes lenne, a számlát az állam fizetné.

A feljelentő sem emlékszik semmire
Az együttműködés az OEK és az Omninvest között annyira szoros, hogy a tegnap már sikeresnek nevezett madárinfluenza elleni vírust is közösen fejlesztették ki. Jankovics István virológus például az Omninvest tanácsadójaként nyilatkozott a sajtónak, „civilben” pedig az állami intézet, az OEK osztályvezető főorvosa. Ráadásul 2001. február 7-én a Népszabadságnak még az Omninvest orvos-igazgatójaként nyilvánult meg. „Nem vagyok az Omninvest alkalmazottja – mondja kérdésünkre az elismert szakember. – Arról van szó, hogy a vakcina kifejlesztésében össze kellett hangolni az alapkutatást, valamint a gyártási szakértelmet.”
Az országos tiszti főorvos sem lát összeférhetetlenséget. „A döntési szinten, ahol a céget az állam a vakcinagyártással megbízza, nincs együttműködés. De természetes, hogy egy ilyen fontos ügyben az állami intézet és a lehetséges gyártó együttműködik” – válaszolja érdeklődésünkre Bujdosó László.

Az Omninvest háttere már a parlamentben is téma volt, igaz, 1997 decemberében, az akkori vakcinabeszerzési tender kapcsán. Akkor Surján László ellenzéki képviselő (1990–1994 között népjóléti miniszter) interpellált, és azt kérdezte, igaz-e, hogy az Omninvestet eredetileg Cipruson jelentették be, illetve, hogy milyen érdek alapján kapta meg 1996-ban öt évre előre a vakcinaszállítási jogot. Erre Keller László akkori egészségügyi államtitkár csak annyit válaszolt, hogy az Omninvest 1991-ben Magyarországon alakult, mindig is itt volt bejelentve. A két érintett ma már nem emlékszik a részletekre. Surján úgy gondolja, hogy ha ilyen kérdést feltett, aligha találkozott előtte a céggel miniszterként. Keller pedig azt mondja, ő maga ma sem tudja, ki is a cég tulajdonosa.

Hogy valójában kinek a termékével fogják beoltani az országnak minimum a harmadát, még maga az egészségügyi miniszter sem tudja a választ. „Én sem tudom, és nem is foglalkozom ezzel” – mondja lapunk kérdésére Rácz Jenő. A miniszter szerint az elsődleges az, hogy magyarországi cégről van szó, de tulajdonosi háttere nem fontos. Annyit azért hozzátesz, hogy a vállalat nemzetbiztonsági vizsgálata megtörtént, mert ez a törvény szerint kötelező. Ez a vizsgálat pedig minden rendben talált.

Csodaszer nyers tojásból

Az influenza elleni oltás gyártása nagyrészt magyar tudós, Takátsy Gyula eljárásán alapul. A gyengített vírustörzseket nyers tojásban tenyésztették. A hatvanas években kifejlesztett biológiai-kémiai tisztítási módszerével Takátsy jelentős menynyiségű, évi 500 ezer adag vakcina előállítására volt képes. Többek között ennek köszönhető, hogy a hatvanas évek

végén kitörő Hong Kong influenzajárvány Magyarországon „mindössze” ötezer áldozatot szedett, holott eredetileg a halálozások számát ennek többszörösére, 20–25 ezerre becsülték.

A betegség folyamatosan változó vírusa általában 20–25 évente okoz magas halálozással járó világjárványt: a legkomolyabb eddig az 1918–19-es spanyolnátha (40 millió áldozat) és az 1968-as Hong Kong influenza (1 millió halott) volt. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) minden évben meghatározza, a hagyományos influenzaoltásoknak mely törzsek elleni védettséget kell biztosítaniuk: a gyárak világszerte ez alapján állítják elő a vakcinát. A védettséget a beadástól számítva átlagosan egy héten belül kialakítják.

Az influenzát nem baktérium, hanem vírus okozza, ezért a kifejlődött betegség ellen az antibiotikumok hatástalanok.

Kezelésük vírusölő készítményekkel lehetséges, ilyen az Európában a patikákból már szétkapkodott, elvileg idehaza

is forgalmazott Tamiflu.

Sikeresnek bizonyult a magyar vakcinával folytatott kísérlet

„A madárinfluenza elleni védőoltás nem védi meg a lakosságot, azt csak azért találta ki az EU, hogy a gyártók felkészülhessenek a valódi ellenanyag gyártására, ha elindulna az emberi járvány” – jelentette ki Berencsi György, az OEK virológiai főosztályának vezetője tegnap reggel a Klubrádióban. A járványügyi szakember hangsúlyozta: valóban hatásos vakcinát csak az emberek között szaporodni képes vírusból lehet készíteni – ez a vírusmutáció azonban jelenleg még nem is létezik.

A kijelentés érzékenyen érintette a döntéshozókat: Berencsi Györgyöt letiltották a további nyilatkozatokról, lapunknak sem sikerült megszólaltatnia őt, mindössze munkatársai közölték: nem adhat interjút. Bujdosó László országos tiszti főorvos nyilatkozatban reagálva azt közölte, a vakcina állatokon hatásos, a közelmúltban kipróbált oltóanyag emberi hatékonysága esetén pedig az esetleges későbbi

vírusvariáció elleni oltás kifejlesztéséhez jelent gyártási technológiát.

Rácz Jenő ugyancsak tegnap jelentette be: „pozitívnak bizonyult a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete, amelyben az elsőként beoltott emberek vére ellenanyagot termelt”. Az egészségügyi miniszterrel együtt sóhajtott fel a szintén kísérleti nyúlként szereplő Bujdosó László, Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott, s mintegy 100–150 egészségügyben

dolgozó önkéntes.

A vakcina előállításának költségeit a kormány a költségvetés általános tartalékából, az egészségügyi tárca

büdzséjéből, valamint az oltóanyag külföldi értékesítéséből fedezhetik. A H5N1 elleni vakcina az állattól való fertőzéstől véd meg. Az emberről emberre terjedő vírus kialakulása esetén új oltóanyagot kell kifejleszteni, de ezt rövid idő alatt el tudják készíteni. A módszer ugyanis már adott, csak a vírustörzset kell kicserélni a folyamatban. Először az állategészségügyben dolgozókat olthatják be, majd a rendvédelmi szervek képviselői jöhetnek. Utánuk az idősek, a betegek és a gyerekek kaphatják meg az oltóanyagot.

„Óriási a külföldi érdeklődés a vakcina iránt, az exportból óriási bevételei is lehetnek az államnak” – jelentette ki Rácz Jenő. Akár 10 milliónyi adag ampullát is eladhat a kormány Európában, de Délkelet-Ázsiában is vásárolnának a magyar csodaszerből.

A kivitelhez azonban nem elég a hazai engedélyeztetési eljárás, Nagy-Britanniában is engedélyeztetni kell az oltóanyagot. Magyarország hamarosan megteszi a lépéseket a termék levédéséhez. Világjárvány

esetén azonban fel kell oldani a gyártási titkot.

végén kitörő Hong Kong influenzajárvány Magyarországon „mindössze” ötezer áldozatot szedett, holott eredetileg a halálozások számát ennek többszörösére, 20–25 ezerre becsülték.

A betegség folyamatosan változó vírusa általában 20–25 évente okoz magas halálozással járó világjárványt: a legkomolyabb eddig az 1918–19-es spanyolnátha (40 millió áldozat) és az 1968-as Hong Kong influenza (1 millió halott) volt. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) minden évben meghatározza, a hagyományos influenzaoltásoknak mely törzsek elleni védettséget kell biztosítaniuk: a gyárak világszerte ez alapján állítják elő a vakcinát. A védettséget a beadástól számítva átlagosan egy héten belül kialakítják.

Az influenzát nem baktérium, hanem vírus okozza, ezért a kifejlődött betegség ellen az antibiotikumok hatástalanok.

Kezelésük vírusölő készítményekkel lehetséges, ilyen az Európában a patikákból már szétkapkodott, elvileg idehaza

is forgalmazott Tamiflu. Sikeresnek bizonyult a magyar vakcinával folytatott kísérlet „A madárinfluenza elleni védőoltás nem védi meg a lakosságot, azt csak azért találta ki az EU, hogy a gyártók felkészülhessenek a valódi ellenanyag gyártására, ha elindulna az emberi járvány” – jelentette ki Berencsi György, az OEK virológiai főosztályának vezetője tegnap reggel a Klubrádióban. A járványügyi szakember hangsúlyozta: valóban hatásos vakcinát csak az emberek között szaporodni képes vírusból lehet készíteni – ez a vírusmutáció azonban jelenleg még nem is létezik.

A kijelentés érzékenyen érintette a döntéshozókat: Berencsi Györgyöt letiltották a további nyilatkozatokról, lapunknak sem sikerült megszólaltatnia őt, mindössze munkatársai közölték: nem adhat interjút. Bujdosó László országos tiszti főorvos nyilatkozatban reagálva azt közölte, a vakcina állatokon hatásos, a közelmúltban kipróbált oltóanyag emberi hatékonysága esetén pedig az esetleges későbbi

vírusvariáció elleni oltás kifejlesztéséhez jelent gyártási technológiát.

Rácz Jenő ugyancsak tegnap jelentette be: „pozitívnak bizonyult a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete, amelyben az elsőként beoltott emberek vére ellenanyagot termelt”. Az egészségügyi miniszterrel együtt sóhajtott fel a szintén kísérleti nyúlként szereplő Bujdosó László, Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott, s mintegy 100–150 egészségügyben

dolgozó önkéntes.

A vakcina előállításának költségeit a kormány a költségvetés általános tartalékából, az egészségügyi tárca

büdzséjéből, valamint az oltóanyag külföldi értékesítéséből fedezhetik. A H5N1 elleni vakcina az állattól való fertőzéstől véd meg. Az emberről emberre terjedő vírus kialakulása esetén új oltóanyagot kell kifejleszteni, de ezt rövid idő alatt el tudják készíteni. A módszer ugyanis már adott, csak a vírustörzset kell kicserélni a folyamatban. Először az állategészségügyben dolgozókat olthatják be, majd a rendvédelmi szervek képviselői jöhetnek. Utánuk az idősek, a betegek és a gyerekek kaphatják meg az oltóanyagot.

„Óriási a külföldi érdeklődés a vakcina iránt, az exportból óriási bevételei is lehetnek az államnak” – jelentette ki Rácz Jenő. Akár 10 milliónyi adag ampullát is eladhat a kormány Európában, de Délkelet-Ázsiában is vásárolnának a magyar csodaszerből.

A kivitelhez azonban nem elég a hazai engedélyeztetési eljárás, Nagy-Britanniában is engedélyeztetni kell az oltóanyagot. Magyarország hamarosan megteszi a lépéseket a termék levédéséhez. Világjárvány

esetén azonban fel kell oldani a gyártási titkot. Vakcinagyár Pilisborosjenőn. Nem tudni, kinek a tulajdonában van, csak azt, hogy alkalmas egymillió adag oltóanyag gyártására. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!