Hírek

2005.10.14. 00:00

A legkellemesebb város

Nem London, nem Párizs és nem New York áll az élen. Egy útkikönyvkiadó elkészítette a városok ranglistáját.

Csák Elemér

Az egyetemen nudistastrand működik. A Whistler-hegy sípályáit rövid idő alatt el lehet érni a városközpontból is. Az időjárás enyhe, a nyár napos. A The Independent ismertetője szerint ez csak néhány azokból a tulajdonságokból, amelyek a kanadai Vancouvert a „legélhetőbb” város rangjára emelték. Hozzá képest Melbourne a második, London pedig a 47-ik.

A világ városainak legújabb besorolásánál a döntnökök figyelembe vették a biztonságot, az egészségügyi ellátást, a szolgáltatások minőségét; mindez megkülönbözteti a többiektől az északi fekvésű települést. Az átlátszó falú felhőkarcolóiról „Üvegváros”-nak nevezett Vancouver nem először váltott ki elismerést, és immár tíz éve az élbolyban van az ENSZ által nyilvántartott élhető helyek között. A Condé Nast Traveller kiadó a metropoliszt „nagyszerű csendes-óceáni városnak” titulálja, amely „gyönyörű öböl peremén ragyog”, és már tavaly megadta neki az „Észak-Amerika legjobb városa” címet. Kanadában gyakorlatilag nincsenek azok a problémák – bűnözés, közlekedési gondok – amelyek a nagyvárosokat jellemzik, s ez leginkább Vancouverre vonatkozik – mutatott rá a minősítést végző kiadvány szerkesztője, Jon Copestake. Természetesen itt sem tökéletes minden, s a város nevéhez fűződik Kanada legnagyobb sorozatgyilkossági ügye: Vancouver keleti negyedében 63 prostituált tűnt el. Nehéz volt az út – szó szerint – a 2010. évi téli olimpia rendezési jogának elnyeréséig.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak nem tetszett, hogy sokáig kell utazni a Whistler-hegyi síparadicsomig, ráadásul az odavezető út kanyargós, veszélyes és zsúfolt. Legalábbis az volt, mert a metropolisz sürgősen átépítette a Highway 99-et – és megnyerte a pályázatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!