Hírek

2005.10.03. 00:00

A HP vezére hisz az újdonságokban

Beck György, a Hewlett-Packard Magyarország vezérigazgatója szerint fontos, hogy élni tudjunk a lehetőségekkel. A szabadságot a kora, az informatikai újdonságokat a szakmája miatt értékeli.

Kaszás Erszébet

[caption id="" align="alignleft" width="182"] Beck György szerint aki nem készül fel az újdonságok fogadására, az az élet minden területén háttérbe kerül
[/caption]– Volt már az Év üzletembere, az Év informatikai menedzsere, az Év menedzsere, és többek között lakóhelye, Cegléd díszpolgára. Mit jelentett mégis az ön számára az idén augusztus 20-án kapott köztársasági érdemrend?
– Örömmel fogadtam, hiszen 27 év alatt jutottam el egy csapat tagjaként oda, hogy sikerült elismertetni az eredményeinket másokkal is. Egyébként többen kaptunk a szakmából kitüntetést, és elsősorban azok, akik mögött komolyabb beruházások megvalósítása áll.

– Felemás az emberek viszonya az informatikához. Vannak, akik szerint létezni sem tudunk számítógépek és az internet nélkül, mások szerint elidegenít. Ön hisz ebben?
– Meg vagyok győződve arról, hogy aki nem tanulja meg az informatikai eszközök használatát, aki nem készül fel az újdonságok fogadására, az az élet szinte minden területén hátrányba kerül. A napokban kért meg például egy ismerősöm, hogy segítsek, mert ahol laknak, nincs internetes kapcsolat, és így a gyereke nem tud beiratkozni az egyetemre. Tehát annak, aki nem rendelkezik a szükséges eszközökkel és tudással, ez egyfajta kiszolgáltatottságot is jelent. Ugyanakkor a legkülönbözőbb statisztikák mutatják, hogy Magyarországon, ha lassan is, de nő azoknak a száma és aránya, akik igénybe veszik az elektronikus szolgáltatásokat.  S míg egy átlagos ember évente több száz órát tölt el sorbaállással, azok, akik áttérnek az internetre, ezt az időt hasznosabb dolgokra fordíthatják. Ami az elidegenítő hatást illeti, szerintem éppen ellenkezőleg igaz: határtalan lehetőségeket kínál az informatika a kommunikációban is. A szüleimnek például 80. és 85. születésnapjára ajándékoztam egy számítógépet, és a legkedvesebb időtöltésük egyike, hogy fényképeket cserélgetnek a külföldi barátaikkal. S hogy mennyire nem kivételek ebben, jól mutatja az Informatikai Érdekegyeztető Fórum – aminek az elnöke vagyok – által idén novemberben harmadik alkalommal megrendezendő „unoka–nagyszülő”-verseny korábbi hatalmas sikere.

– Nem csak az említett Informatikai Érdekegyeztető Fórumnak, hanem számos más szakmai szövetségnek, társadalmi szervezetnek is a tagja vagy vezetője, többek között a Magyar Vízilabda Szövetségé. Miért tartja ezeket fontosnak, és hogy van rá ideje?
– Az én korosztályom két teljesen különböző világban élt 1989 előtt, majd után. Így megtapasztaltuk, mit jelent kis szabadságfok mellett, meghatározott környezetben dolgozni, és mit jelentenek a napról napra táguló lehetőségek. Ennél fogva nagyobb a felelősségünk is a lehetőségek kihasználásában, mint a fiatalabbaknak, akik már nem értik a korábbi korlátokat. S mivel a lehetőségek bővülésének az egyik, ha nem a legfontosabb húzóereje az informatika, az én személyes felelősségem még nagyobb. Hogy miként van rá időm? A munkahelyemen olyan csapatban dolgozom, ahol a kollégáim a napi ügyek nagy részét leveszik a vállamról, és nekem elsősorban az összefüggésekre, a jövőre kell koncentrálnom.

– Egy ismerősöm, aki itt a HP-nál dolgozott középvezetőként, néhány éve súlyosan megbetegedett. Ám a cég – a multinacionális vállalatokról kialakult képpel ellentétben – nemcsak hogy nem küldte el, hanem anyagilag is mindent megtett a gyógyulásáért.
– Cégünk sikere egyértelműen a munkatársaink képességein, tudásán, teljesítményén múlik. Így ha bárki nehéz helyzetbe kerül, természetes kötelességünk, hogy segítsünk neki. Negyedévente közvetlenül is tájékoztatjuk mind az ötszáz munkatársat az eredményekről, a feladatokról, s a legjobban teljesítőket megjutalmazzuk. Évente egyszer a családtagokkal együtt jövünk össze, ami egyre inkább hasonlít egy óvodai nyílt napra, mert a kollégáink között annyi
a fiatal szülő.

– Gondolom, bekerülni is nehéz a céghez.
– Mivel mára kialakult a törzsgárda, és kevesen mennek el, valóban nehéz bekerülni. De éppen a napokban vettünk fel tizenkét utolsó éves egyetemistát, akik közül a legjobbaknak a diploma megszerzése után állást ajánlunk. Hiszen így ők is tudják majd, mire számíthatnak, és mi sem veszünk zsákbamacskát.

– Jó kollektíva, számítógép, sport, olvasás, család. Az egyikről muszáj lemondania. Melyikről?
– Nagyon nehéz választani, és nem is tudok. Hiszen mindegyik a lételemem. Vagyis ha tényleg muszáj lenne, akkor sem mondanék le egyikről sem, hanem találnék más megoldást.

Beck György (51 ) a Hewlett-Packard Magyarország vezérigazgatója

Beck György szerint a sport nagyon fontos. Szinte mindennap vízilabdázik, úszik Budapesten a HP csapatában, és hetente háromszor-négyszer otthon, Cegléden. A HP-sek rendszeresen öszszemérik erejüket a Domino első osztályban játszó női csapatával, ami egy kicsit családi összecsapás, hiszen ebben játszik Beck György idősebb lánya.

Család: feleségével, Horváth Judittal az uszodában ismerkedtek meg, házasságuk 26 éve tart. Lányaik: Zsófia 24 éves, műszaki menedzser és még közgazdásznak tanul, Nóra 23 éves és színésznőnek készül.

A fiuk, Miklós, 16 éves, a tinédzserek napi gondjaival. Természetesen(?) ő is vízilabdázik.

Hobbi: a család és a sport mellett az olvasás.

Szakmai életút

Dr. Beck György 2002 óta a HP Magyarország vezérigazgatója, előtte a HP-val egyesült Compaq Magyarország, azt megelőzően pedig a Compaqba olvadó Digital Magyarország vezetője volt. Számos szakmai szervezet vezető tisztségviselője: többek között az Informatikai Érdekegyeztető Fórum elnöke, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagja, a Menedzserek Országos Szövetségének elnökségi tagja. Részt vesz a Móra Ferenc Könyvkiadó felügyelőbizottságának munkájában. A Budapesti Műszaki Főiskola, a BME, a Testnevelési Egyetem és a Szegedi József Attila Tudományegyetem Társadalmi Szenátusának tagja. A Vízilabda-szövetség alelnöke, több szakmai lap szerkesztőbizottsági tagja.

A HP a világban

A HP világszerte egyéni felhasználók, továbbá nagy-, közép- és kisvállalatok számára kínál megoldásokat az informatika több területén. A HP és a Compaq Computer Corporation egyesülésével 2002-ben egy 178 országban képviselt, negyven pénznemben és tíz nyelven kereskedő, 140000 alkalmazottat foglalkoztató globális vállalat jött létre.

 

Beck György szerint a sport nagyon fontos. Szinte mindennap vízilabdázik, úszik Budapesten a HP csapatában, és hetente háromszor-négyszer otthon, Cegléden. A HP-sek rendszeresen öszszemérik erejüket a Domino első osztályban játszó női csapatával, ami egy kicsit családi összecsapás, hiszen ebben játszik Beck György idősebb lánya.

Család: feleségével, Horváth Judittal az uszodában ismerkedtek meg, házasságuk 26 éve tart. Lányaik: Zsófia 24 éves, műszaki menedzser és még közgazdásznak tanul, Nóra 23 éves és színésznőnek készül.

A fiuk, Miklós, 16 éves, a tinédzserek napi gondjaival. Természetesen(?) ő is vízilabdázik.

Hobbi: a család és a sport mellett az olvasás. Szakmai életút Dr. Beck György 2002 óta a HP Magyarország vezérigazgatója, előtte a HP-val egyesült Compaq Magyarország, azt megelőzően pedig a Compaqba olvadó Digital Magyarország vezetője volt. Számos szakmai szervezet vezető tisztségviselője: többek között az Informatikai Érdekegyeztető Fórum elnöke, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagja, a Menedzserek Országos Szövetségének elnökségi tagja. Részt vesz a Móra Ferenc Könyvkiadó felügyelőbizottságának munkájában. A Budapesti Műszaki Főiskola, a BME, a Testnevelési Egyetem és a Szegedi József Attila Tudományegyetem Társadalmi Szenátusának tagja. A Vízilabda-szövetség alelnöke, több szakmai lap szerkesztőbizottsági tagja. A HP a világban A HP világszerte egyéni felhasználók, továbbá nagy-, közép- és kisvállalatok számára kínál megoldásokat az informatika több területén. A HP és a Compaq Computer Corporation egyesülésével 2002-ben egy 178 országban képviselt, negyven pénznemben és tíz nyelven kereskedő, 140000 alkalmazottat foglalkoztató globális vállalat jött létre. Beck György szerint aki nem készül fel az újdonságok fogadására, az az élet minden területén háttérbe kerül -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!