Hírek

2005.09.23. 00:00

Zárolhatják a gyanús vagyonokat

B. M.

Nem sérti az emberi jogokat, ha az Európai Unió tagállamai zárolják azon személyek vagy szervezetek vagyonát, amelyekről az ENSZ kimondta: a terrorizmust támogatják – mondta ki az Európai Bíróság (EB) hétfőn. A pert egy Svédországban működő alapítvány és két magánszemély indította, mert vagyonukat 2001-ben zárolták. Tizenöt hasonló ügy van folyamatban, a mostani az első ítélet. Az EU-ban eddig 450 személy és szervezet vagyonát zárolták, s ezek felkerültek az ENSZ listájára,  Oszama bin Ladennel, illetve az al-Kaidával fenntartott kapcsolataik vagy annak gyanúja miatt.
A Magyarországon élő külföldi nálunk lévő vagyona fő szabályként akkor zárolható, ha büntetőeljárás indul ellene. Tavaly tavasszal egy évtizedek óta Budapesten élő palesztin fogorvos pénzadománya miatt került eljárás alá. A megajándékozott szervezet ugyanis az ENSZ listája szerint a terrorizmust támogatja.
Annak sincs akadálya, ha olyan vagyont, bankszámlát kell zárolni, amelynek birtokosa nem él Magyarországon.  Az Országgyűlés 2002-ben kihirdette a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról rendelkező nemzetközi egyezményt. Az aláíró országok vállalják, hogy akkor is eljárnak, ha a bűncselekményt más aláíró állam területén követték el. Az egyezmény megteremti annak lehetőségét is, hogy gazdasági társaságokat vagy civil szervezeteket is felelősségre lehessen vonni. Az egyezmény leszögezi, hogy ilyenkor nem pénzügyi bűncselekményről van szó, tehát az aláíró országok nem tagadhatják meg egymástól a kölcsönös jogsegélyt.
Nincs tehát akadálya a magyar eljárásnak – mondta kérdésünkre Hegedűs László ügyvéd. Ha külföldi megkeresés érkezik ilyen személy vagy szervezet ügyében, úgy kell eljárni, mintha itteni büntetőeljárás volna, s a bíróság rendeli el a vagyonzárlatot. Ha itthon támad gyanú, a rendőrség indítja el a processzust. 

A fedőszervezet is tiltott

A terroristák és terrorista- szervezetek finanszírozásának megakadályozása érdekében akkor is el kell járni, ha a pénzügyi segítség közvetlenül olyan szervezettől érkezik, amelynek ténylegesen (vagy állítólag) jótékonysági, társadalmi vagy kulturális céljai vannak.

A terroristák és terrorista- szervezetek finanszírozásának megakadályozása érdekében akkor is el kell járni, ha a pénzügyi segítség közvetlenül olyan szervezettől érkezik, amelynek ténylegesen (vagy állítólag) jótékonysági, társadalmi vagy kulturális céljai vannak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!