Hírek

2005.09.15. 00:00

Tragédia nélküli évkezdet

Egyetlen tragédiával végződő gyermekbaleset sem történt az idei tanévben a fővárosi iskolák környékén. Ez az épületek előtt posztoló egyenruhásoknak köszönhető.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Csaba és a Városmajor utca kereszteződésében lévő általános iskolánál reggel és délután rendőrök segítenek a gyerekeknek a közlekedésben
[/caption]– Nagyon indokoltnak tartom, hogy vigyázzanak a gyerekekre a rendőrök. Külön megkértem a XII. kerületi rendőrkapitányt, hogy biztosítsák ezt az iskolánknak – mondja Gere György, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola igazgatója. – Most itt áll minden reggel és délután két rendőr az épület előtt. Kár, hogy ez csak rövid időszakra szól. Egész évben szükség lenne rájuk.

Bár baleset az elmúlt években sem történt az iskola előtt, fékcsikorgást sűrűn hallani. Egy nagyon forgalmas és veszélyes kereszteződésben helyezkedik el az épület a Városmajor és a Csaba utca sarkán. – Főként nyolc óra után hasznosak a járőrök, amikor a gyerekek késésben vannak. Ilyenkor gyakran előfordult, hogy a szülő kirakta a csemetéjét az út másik oldalán, a gyerek pedig átszaladt az úttesten. Most, hogy itt állnak, ez már nem történhet meg – teszi hozzá az igazgató.

Gere György olyannyira szívesen látja intézménye előtt a rend őreit, hogy a zord téli időszakban még teával is megkínálja őket. De a gyerekek többnyire észre sem veszik a hatóságot. – Biztonságosabban közlekedtek az iskola környékén, mióta itt állnak a rendőrök? – kérdezem a copfos, barna hajú nagylányt, aki barátnői társaságában indult hazafelé. – Igen. Bár eddig nem is nagyon figyeltem meg, hogy itt vannak – válaszolja sietve a hetedik osztályos Nagy Karola. – Mindig többen megyünk haza, nem félünk – fordul hátra a zebra közepéről a mosolygós lány.

Venéczi Tamás főtörzsőrmester sem tiltakozik a napi feladat ellen, hasznosnak tartja az iskola előtti posztolást. Reggel 7 óra 5 perctől negyed kilencig, majd negyed egytől 13 óra 25 percig vigyázza a rendet. – Körülményes az átkelés ezen a zebrán, főként mióta közműfelújítás zajlik az utcában – mutat a leginkább háborús övezetre emlékeztető kereszteződésre a rendőr. – Ha meglátnak minket az autósok, rögtön lassítanak. Emellett a drogdílerek és az úgynevezett mutogatós bácsik is messze elkerülik az iskola környékét. És már indul is, hogy a következő gyermekcsoportot átirányítsa az utca túloldalára.

A XII. kerületben még a Diana utcai általános iskola és a Budakeszi úti Lauder Javne Iskola előtt őrzik a közlekedés rendjét a járőrök. Szeptember elsejétől október végéig. A MOM Parknál lévő gyalogosátkelő körül is állandóan láthatóak az egyenruhások. Bár ott elsősorban a terrorveszély és a szabálytalanul parkoló autósok miatt teljesítenek szolgálatot. A fővárosban összesen tíz kerületben indult el a Sulipolice program. – Hét kerületben kezdtük meg az akciót, azóta további három kerület csatlakozott hozzá – magyarázza Szécsi Tibor százados, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának alosztályvezetője. – Azt nem tudom megmondani, hogy pontosan hány iskolát érint, mivel ez kerületi szinten zajlik, de vannak olyan helyek, például Csepelen, ahol három– négy iskola diákjainak biztonságos közlekedését is segítik egyszerre a kerületi járőrök.

Több kerületben polgárőrök is beállnak az iskolák elé, társadalmi munkában. Sőt van, ahol hetedik–nyolcadik osztályos fiatalok is felveszik a láthatósági mellényt, sapkát. Időnként még stoptáblát is kapnak a kezükbe. Sok helyen szaktanárok és diákjaik közösen vigyáznak a diákokra. A százados szerint a legjobban a XIII. kerületben működik a Sulipolice. A legfontosabb eredmény, hogy az idei iskolakezdés óta egyetlen, a fővárosi iskolák környékén történt baleset sem végződött tragédiával.

Egyenruhás járőrök a városmajori parkban

Nyártól a városmajori parkban is biztonságban tudhatják a szülők gyermekeiket. A Kós Károly Ének–zenei Általános Iskola tanárai korábban aggódtak, ha a kicsik a parkon keresztül indultak haza. A rendőrök rendszeresen járőröznek a parkban éjjel-nappal, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat keretében pedig lovas rendőrök járják körbe a területet. Ezt Patkó György hadnagy mondta el lapunknak. Erre elsősorban az elszaporodó rablások és testi épség elleni bűncselekmények miatt volt szükség.

a szülők gyermekeiket. A Kós Károly Ének–zenei Általános Iskola tanárai korábban aggódtak, ha a kicsik a parkon keresztül indultak haza. A rendőrök rendszeresen járőröznek a parkban éjjel-nappal, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat keretében pedig lovas rendőrök járják körbe a területet. Ezt Patkó György hadnagy mondta el lapunknak. Erre elsősorban az elszaporodó rablások és testi épség elleni bűncselekmények miatt volt szükség. A Csaba és a Városmajor utca kereszteződésében lévő általános iskolánál reggel és délután rendőrök segítenek a gyerekeknek a közlekedésben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!