Hírek

2005.09.27. 00:00

Százhúsz orvosság ára emelkedik októbertől

Október elején mintegy 120 nem támogatott gyógyszer ára nő. Ugyanakkor újabb negyven termék kerül be a támogatott körbe, melyek így olcsóbbak lesznek.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Elvileg többe kerülnek majd a vény nélküli gyógyszerek. Spórolhatunk azonban, ha ezeket orvossal íratjuk föl.
[/caption]Nyugvópontra jutott a gyógyszergyártók és a kormány között több mint egy éve tartó vita, mivel a múlt pénteken kötött megállapodással mindkét fél elégedett. Sőt, azok lehetnek a gyógyszereket fogyasztók is. A gyártók jövőre az idei 20 milliárd forintnál többel, azaz 22,5 milliárd forinttal járulnak majd hozzá az állami kiadásokhoz. Így tovább mérséklődhet a gyógyszertámogatási kassza hiánya. Ami bár tetemes – tavaly 289 milliárd forint volt a kiadás, mely 19 milliárddal lett több, mint a rendelkezésre álló keret –, de már a nyáron lelassult a növekedése. Viszont, ha nem sikerült volna most a gyártókkal megállapodni, akkor a folyamat megfordulhatott volna. A gyártók azonban belátták, hogy ha némi engedményt tesznek, és a nyereségükből önként nagyobb részt engednek át az államnak – illetve közvetve a fogyasztóknak –, hosszabb távon jobban járnak. Hiszen ezáltal a következő másfél évben kiszámítható feltételek mellett dolgozhatnak, biztosan tudott kötelezettségekkel. Miközben ha megállapodás hiányában fizetésképtelenné válna a gyógyszerkassza, a költségeket a társadalombiztosítással közösen akkor is a gyártóknak kellene majd fedezniük. Jelenleg egyébként minden száz forint értékű, támogatott gyógyszer árából 26,4 forintot fizet meg a beteg, és 73,6 forintot tesz hozzá az állam.

A kormány és a gyártók között tavaly kötött gyógyszer-megállapodás szerint a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek árát 2006 végéig a gyártók nem emelik. Illetve csak akkor, ha az euró árfolyama elérné a 268 forintot, ám ez egyelőre nem valószínű. Igaz, a beteg által a gyógyszerért fizetendő térítés ettől még változhat, hiszen módosulhat a támogatás mértéke. Továbbá folyamatosan új készítmények kerülhetnek be a támogatott körbe. Éppen ezekben a napokban, azaz októbertől például mintegy negyven, úgynevezett generikus (nem eredeti találmány, hanem az eredetivel megegyező hatású, de másolt) gyógyszerre kapható támogatás.

A nem támogatott gyógyszerek esetében az árak az idén január elsejétől már nem hatósági, hanem úgynevezett szabadpiaci kategóriába tartoznak. Ez azt is jelenti, hogy a gyártók évente háromszor módosíthatják az áraikat. Ebből a harmadik (januárban és júliusban került sor az első két emelésre) megint csak október elsejétől esedékes. Úgy tudjuk, hogy a több mint hatezerféle nem támogatott gyógyszer közül a gyártók 119-nek kívánják növelni az árát, és átlagosan 5–6 százalékkal. A legtöbbek által vásárolt orvosságok állítólag nem szerepelnek a listán.

Nem ilyen biztató azonban a helyzet, ha valaki import terméket vesz. Ezek ugyanis lehetnek drágábbak. A gyógyszerek drágulását a kormány ugyan az árrést csökkentő rendelettel megpróbálja megakadályozni, ezzel azonban a patikusok nem értenek egyet, és pert fontolgatnak. Úgy vélik, ingyen kell dolgozniuk az év végéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!