Hírek

2005.10.01. 00:00

Nagy Könyv nagy pénzből

Igazak azok a hírek, amelyek szerint névtelen feljelentés érkezett az ügyészségre a Nagy Könyvvel kapcsolatban – erősítette meg lapunknak Holub Katalin, az MTV szóvivője. Arról azonban nincs információjuk, hogy pontosan ki és miért tett feljelentést.

Parcsami Gábor

A feljelentés alapja lehet, hogy a Nagy Könyv tizenkét kisfilmje nem 25 millió forintba került, mint ahogy az MTV eddig hírül adta, hanem húsz százalékkal többe. A köztelevízió ugyanis ekkora értékben ingyen biztosít kamerákat, stúdiókat és szakembereket a produkciók számára. A feljelentők a feltételezett pénzügyi visszaélések vizsgálatát kérték. Az V. és a XIII. kerületi ügyészség jelenleg azt mérlegeli, hogy megkezdje-e a vizsgálatot.

Az MTV szóvivője arra a kérdésünkre, hogy mennyi pénzt osztottak ki eddig stábonként, egyértelműen azt állította, hogy semmit. – Az MTV csak

Sipos Pál művelődési főszerkesztő szerint semmiféle visszaélés nem történt.

és kizárólag a rendelkezésére álló technikai és személyi kapacitásokat biztosította a produkciók számára, szerződés szerint 6250000 forint plusz áfa értékben, amit a stábok háromhetes előegyeztetés alapján kaptak meg. Abban az esetben, ha a készítők nem használják fel maradéktalanul az összeget, a maradványt semmiféle módon nem követelhetik.

Az MTV javaslatot tett az úgynevezett vonal feletti költségek nagyságára. Eszerint a rendező, a producer és az egyes filmek „arca” egységesen mindegyik produkciónál 1,5 millió forintot kaphat. Az irodalmi szakértő díját 400 ezer forintban, a produkciót kiszolgáló kreatív csapat honoráriumát pedig 1,6 millió forintban maximálta. Sipos Pál művelődési főszerkesztő szerint egyértelmű, hogy semmiféle visszaélés nem történt. – A produkció adja a szellemi terméket az általunk szigorúan meghatározott és megkötött „játéktérben”, az ORTT adja a pénzt. Az elkészült filmek mindenre kiterjedően az MTV kizárólagos tulajdonába kerülnek.

A Nagy Könyv sikeres kampányfilmjeinek sugárzása nemcsak elvitathatatlan irodalmi küldetést teljesít, de várhatóan magas nézettséget is hoz – tette hozzá Holub Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!