Hírek

2005.09.21. 00:00

Munkanélküliség: MSZP-Fidesz összefogást!

A Fidesz azt javasolja, hogy a munkanélküliség kérdésében fogjon össze a két legtámogatottabb politikai erő – hangsúlyozta tegnap Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke szerint a munkanélküliség problémáját nem megfelelő súlyán kezeli a Gyurcsány-kormány.

É. S.

A nagyobbik ellenzéki párt felajánlja az együttműködését a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternek. Csizmár Gábort ugyanis arra kérte a kormányfő, hogy a hónap végéig készítsen jelentést a foglalkoztatottság helyzetéről és tegyen javaslatot, hogyan lehetne mihamarabb lendületet adni a munkahelyteremtésnek. Pokorni arra emlékeztetett, hogy a Foglalkoztatási Hivatal 2005. augusztusi adatai szerint jelenleg majdnem négyszázezer regisztrált munkanélküli van az országban. A munkanélküliség hat éve nem volt ilyen magas, 7,1 százalékos a ráta. A Fidesz alelnöke szerint csak a Gyurcsány-kormány időszaka alatt 40 ezren vesztették el állásukat, 26 százalékkal, vagyis 10 ezer fővel nőtt a pályakezdő munkanélküliek száma, míg a diplomás állástalanok aránya 14 százalékkal emelkedett. A hátrányos helyzetű régiók még rosszabb helyzetben vannak, mint korábban, hiszen a kormány vasúti szárnyvonalakat, kispostákat, kitelepülési óvodákat, iskolákat szüntetett meg.

Navracsics Tibor, a Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport vezetője kijelentette, hogy a következő ciklus kormányzati célja a teljes foglalkoztatottság feltételeinek megteremtése. A családbarát karrier programban a nők munkaerőpiaci helyzetén segítene a távmunka, valamint a részmunkaidős foglalkoztatás segítésével, illetve a 40 éven felüli nők munkaerőpiacra történő visszatérésének támogatásával – tette hozzá.  

É. S. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!