Hírek

2005.09.28. 00:00

Mexikói modernek az Ernst Múzeum vendégkiállításán

A nagy közönségsikerrel zárult bécsi kiállítás után nálunk is bemutatják a Museo Arte Moderno anyagából válogatott, a huszadik század elején kialakult „új mexikói stílus” jeles képviselőinek műalkotásait.

V. A.

Művészet és történelem egymásra hatása, a festőiskolák és az egyéni alkotásmód sokszínűsége, az ősi indián hagyomány és a nemzetközi áramlatokba kapcsolódás jellemzi az 53 festményt és alkotóit. Végigjárva a termeket, feltárul a néző előtt Mexikónak a miénkhez hasonló, viharos históriája, a mindennapok egyszerű élete, a hiedelmek világa és a művészek olykor szokatlan, máskor nagyon is ismerős világlátása. Harsány színorgia és visszafogott pasztell, naiv realizmus és az absztrakt irányába elmozdult alkotások felölelik és magukba olvasztják a múlt század valamennyi vezető stílusirányzatát.

Először látható Magyarországon az egyedülálló gyűjtemény.

Az „új mexikói stílus” falfestményalapokból fejlődött ki. Az 1910 és 1920 között zajló népfelkelés és forradalom a festészetben a tömegérzést kifejező, középületek belső tereibe festett, nagyméretű falképek formájában jelent meg. Ezzel egyúttal a művészek egyfajta társadalmi szerepet is vállaltak, úgy érezték, hogy műveikkel politikai meggyőződésüket fejezik ki. Mindazonáltal a múlt század negyvenes éveitől hangsúlyossá vált az ideológiamentes művészetfelfogás, többek a korukat megelőző kifejezésmód felé hajlottak, kísérleteztek például a szürrealizmussal és az olasz metafizikával.

A kiállítás olyan jelentős és széles körben ismert művészek mesteri alkotásait foglalja magába, mint a sajátos nemzeti jellegű, mexikói monumentális falfestészetet megteremtő Diego Rivera, Jose Clemente Orozco és David Alfaro Siqueiros műveit. A háború utáni festőnemzedék kiváló képviselőinek a munkáit is bemutatja, többek között Lilia Carrillo, Rodolfo Nieto, Francisco Corzas, Enrique Echeverria, Manuel Felquérez és Arnaldo Coen alkotásai szerepelnek ebből a generációból. A Mexikói modernek kiállítás november 2-ig látható az Ernst Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik