Hírek

2005.09.12. 00:00

Létszámhiány van a bankokban

A hazai bankok hálózatbővítési hullámának következménye, hogy a nagyobbak honlapjain több mint száz meghirdetett álláshely található. Így idén már nőhet a foglalkoztatotti létszám a pénzintézetekben.

Barát Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Robbanásszerűen fejlődik a hazai bankszektor. Ennek következtében egyáltalán nem állnak sorok a munkaügyi osztályokon.
[/caption]Az agresszív terjeszkedési politika kezdi éreztetni hatását a foglalkoztatotti létszám alakulásában is – derül ki a megkérdezett bankok adataiból. Bár tavaly és a megelőző néhány évben – a hatékonyságnövelő intézkedések miatt – alig vagy egyáltalán nem nőtt a hazai bankoknál foglalkoztatottak létszáma, az idén minden jel szerint megváltozik a helyzet, mert csak az internetes banki honlapokon száznál több álláshirdetés található. A gyorsan növekvő kínálat elsősorban a piacon megindult hálózatbővítési hullámmal magyarázható, mert az állásajánlatok között a legnagyobb súlyt az ügyintézői, fiókvezetői, üzletkötői helyek képviselik. A méretbővülés ugyanakkor – ha nem is ekkora mértékben – éreztetni fogja hatását a back-office (háttérkiszolgáló) területen is. A létszámhelyzetükről nyilatkozni hajlandó bankok kivétel nélkül emelkedéssel számolnak erre az évre vonatkozóan. A CIB Banknál 2004 végén valamivel több mint ezerötszáz alkalmazottat tartottak nyilván, a múlt hónap végén viszont már 1954-en dolgoztak a hitelintézetnél. A CIB szintén a fiókhálózatot gyors ütemben növelő bankok közé tartozik a piacon, s ez a jövőben is érezteti hatását. A hitelintézet közlése szerint az új értékesítési egységeket – a fiók típusától függően – négy-hat fővel indítják el: az idei hálózatfejlesztés eredményeképpen 20–25 fiókkal bővülnek, ennek tükrében 100– 120 új munkatárssal számol a közeljövőben a hitelintézet.

Hasonló tendencia érvényesül a Raiffeisennél is. A bank 2004 végén még 75 tagú fiókhálózatot működtetett, ám az értékesítési egységek száma december végére elérheti a százat, ez pedig a létszám alakulására is hatást gyakorol majd. Ami ez utóbbi alakulását illeti: a 2004-ben regisztrált átlagos alkalmazotti létszám 1573 fő volt a Raiffeisennél, ez az idén január és július között ezerkilenszázra növekedett. A hitelintézet becslése szerint ugyanakkor ebben az évben az átlagos létszám már meghaladhatja a kétezer főt is; ez egy év alatt hozzávetőlegesen 30 százalékos növekedésnek felel meg. Óriási tempóban növeli hálózatát a Budapest Bank is.

Ezek is érdekelhetik