Hírek

2005.09.27. 00:00

Kérdés, ki lehet a taláros testület új vezetője

Bragyova András alkotmányjogász és Kovács Péter nemzetközi jogász személyében két új alkotmánybírót választott meg tegnap a parlament. Utoljára több mint fél évtizede, 1999 júniusában szavazott a taláros testület tagjairól az Országgyűlés. Megválasztásukhoz kétharmados többség kell, a megbízatás kilenc évre szól, és az alkotmánybírák egyszer újraválaszthatók.

Szakács Á.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kovács és Bragyova, az új bírák
[/caption]Közben találgatások folynak arról is, hogy ki lesz a taláros testület új vezetője. Holló András jelenlegi elnöknek ugyanis november 12-én távoznia kell, mivel lejár kilencéves mandátuma. Újraválasztását nem sikerült megoldani, ugyanis nem alakult ki a kérdésben politikai egyetértés. Ennek hátterében az áll, hogy az MSZP nem fogadta el a Fidesz jelöltjét az egyik megüresedett posztra, így a legnagyobb ellenzéki párt sem szavazta meg újra a szocialisták jelölte Holló Andrást. Az Alkotmánybíróság (Ab) vezetőjéről október közepén szavaznak a tagok. Az új bírák megválasztása ugyanakkor befolyásolhatja a voksolás kimenetelét.

A jelenlegi felállásban ugyanis a parlamenti jobboldal által jelölt Erdei Árpádnak – jelenlegi elnökhelyettesnek – van a legnagyobb esélye arra, hogy átvegye a testület vezetését. Ha sikerült volna Hollót újraválasztani, továbbra is elláthatta volna elnöki feladatait, őt ugyanis két éve szavazták meg a hároméves mandátumra. Ab-döntéseknél akkor van a legnagyobb súlya az elnöknek, ha egyenlő szavazat áll az egyes határozati javaslatok mellett és ellen. Ilyenkor az elnök voksa dönt: igaz, ilyenre eddig egyszer volt csak példa a taláros testület történetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!