Hírek

2005.09.13. 00:00

Ismét lángba borultak az északír főváros utcái

Több száz szélsőséges protestáns hétfőre virradóra már második éjszaka robbantott ki Észak-Írországban utcai harcokat a hatóságokkal. A tartomány fővárosában, Belfastban tizenhét rendőr sebesült meg az erőszakos összecsapásokban.

Gy. Z.

A tüntetők Molotov-koktélokat, robbanószerkezeteket, utcaköveket dobáltak és lőfegyverekből is tüzeltek a rendfenntartókra. Tizennyolc tiltakozót őrizetbe vettek. Hétszáznál is több protestáns támadta meg Belfast keleti, protestáns negyedében az Alberbridge Roadot. Itt, valamint Észak-Belfastban és néhány elővárosban a túlnyomórészt fiatalkorú garázdák számos autót fölgyújtottak, miután a járművek utasait kifosztották és elkergették. A főváros nyugati részén, New Barnsleyben megkísérelték egy rendőrőrs ajtajának betörését. Egy másik elővárosban, Newton Abbeyben több üzletet és Ian Paisley protestáns pártjának (DUP) egyik irodáját megrohamozták. Saját közlésük szerint a mentőszolgálat egyes városrészekben nem tudott segítséget nyújtani.

Peter Hain északír ügyekért felelős brit miniszter a helyzetet „nagyon komolynak” nevezte. A rendőrségnek „gyilkossági kísérletekkel” kell szembenéznie, amelyek az erőszak következményei, és évek óta nem fordultak elő. A miniszter ezért sürgősen találkozni akar a protestáns pártok és az Orániai Rend vezető képviselőivel. Hugh Orde északír rendőrfőnök vasárnap az Orániai Rendet tette felelőssé az erőszakért. Az összecsapások az Orániai Rend minden évben megrendezett Whiterock parádéjával öszszefüggésben törtek ki. A rend a felvonulást az érvényben lévő rendelkezések értelmében betiltó határozat ellenére felszólította a protestánsokat, hogy vonuljanak végig a katolikusok lakta városrészen. A tiltás azért született, mert a menet rendszeresen összetűz a lakossággal.

A hagyományos parádéval az Orániai Rend III. Orániai Vilmosnak a katolikusok elleni győzelmére emlékezik. Az 1795-ben alapított rend Észak-Írország legfontosabb protestáns testvéri szövetsége. Saját adati szerint több mint nyolcvanezer tagot számlál, s a számos északír katolikus által kívánt, Írországgal való egyesülés ellenzője, egyúttal a brit tartományban a protestáns hagyományok védelmezője.

Gy. Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!