Hírek

2005.09.19. 00:00

Hegymenetben az elnök

Először járt Sólyom László a NATO-lokátor ügyében elhíresült Zengőn, amióta köztársasági elnökké választották. Igaz, ezúttal magánemberként.

Babos Attila

A köztársasági elnök legutóbb februárban járt a Mecsek 682 méteres csúcsán, hogy a civil szervezetekkel együtt tiltakozzon a NATO-lokátor felépítése ellen, akkor még egyetemi tanárként. Az államfő ezúttal felesége kíséretében, a Zengő-védők közösségének tagjaként érkezett a zöld szervezetek által szervezett túrára. Éppen ezért beszédet sem mondott, és interjút sem adott az újságíróknak. Sólyom László fogadására közel ezer ember gyűlt össze Pécsváradon, ahol feleségével együtt a Zengő tiszteletbeli őrévé avatták. A hegymenetben az államfő civil szervezetek tagjaival, köztük régi barátokkal, ismerősökkel társalgott, aláírta a Zengő emlékkönyvet. Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője arra emlékeztetett, hogy Sólyom László már a kezdetekkor alkotmányossági szempontból aggályosnak találta a Mecsekre tervezett lokátor ügyét. A katonai radarral kapcsolatban Sólyom László többször elmondta, hogy csak akkor lehet alkotmányos a lokátor megépítése, ha bebizonyították, hogy nincs semmilyen más lehetőség. A honvédelmi tárca jelenleg vizsgálja, milyen más helyszínek jöhetnek még szóba. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint, amíg nem rendelkeznek konkrét, az illetékes szakhatóságokkal is egyeztetett elképzelésekkel, nem kívánnak ezekkel a nyilvánosság elé állni. Juhász államtitkokat is képező dokumetumokat is megmutatott az államfőnek a zengői lokátorral kapcsolatban. A szaktárca egy hónapja kezdeményezte a Mecsekre tervezett radarberendezés legyártásának elhalasztását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!