Hírek

2005.09.24. 00:00

Háromemeletes luxustemető

Emeletes luxusparcellát építenek a Farkasréti temetőben. A XII. kerületi önkormányzat immár nem ágál a különös sírhely ellen. Csak azt kéri, hogy a tetejét ültessék be növényekkel.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Többen temetkeznének a Farkasréti temetőbe, mint amennyi sírhely van
[/caption]Különleges, emeletes temetkezési helyet építenek a Farkasréti temetőben. A sírhelyek lépcsőzetesen egymás felett helyezkednek el. A látvány kissé a teraszos földművelésre emlékeztet. A furcsa megoldást a kényszer szülte. Farkasréten egyrészt alig van szabad hely, miközben sokan szeretnének ide temetkezni. Másrészt az építmény egyfajta támfalként is szolgálna, nehogy lecsússzon a domboldal egy nagy eső idején. Ma még nagy a felfordulás errefelé, halottak napjára azonban jórészt készen áll a parcella. Az év végére pedig az utolsó díszkövek és dísznövények is a helyükre kerülhetnek. Legalábbis ezt ígéri a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) igazgatója. Simóka Kálmánné azt mondja, az új parcella leginkább egy botanikus kertre emlékeztet majd. A tetejét fél méter vastagon földdel borítják és beültetik örökzöld cserjékkel. Egy szobrászművész pedig a hely szelleméhez méltó műalkotással díszíti a parcellát. A különleges temetkezési hely drágább lesz a többinél.

Farkasréten amúgy is többe kerül a temetkezés, mint Budapest más temetőiben. Egy kripta ára elérheti az egymillió forintot. Az urnasírokért és a hagyományos koporsós helyekért is többet kell áldozniuk a hozzátartozóknak. Viszont itt, az új sírhelyen már nem kell külön sírkőre költeni. A különlegesen szép gránittal borított parcella ugyanis már ezt is tartalmazza. Nem lelkesedett az új parcella ötletéért a XII. kerületi önkormányzat. Olyannyira, hogy először nem akart építési engedélyt adni rá. Ezért húzódott eddig az átadás. A kerületi önkormányzat egyik munkatársa levelében azt írta, hogy a parcella „lágerhangulatot” idéz. Hiszen a koporsókat három szinten egymás fölé helyezik majd, s így sértik az intimitást és az emberi méltóságot. Az önkormányzatnál úgy vélték, nem temető, hanem  raktárbázis jönne létre. Az itteni földmunkákkal pedig teljesen elvesznének a sírkert egyedi arculatát meghatározó adottságok.

A BTI a budapesti közigazgatási hivatalhoz fordult. Az önkormányzatok fölött törvényességi felügyeletet ellátó szervezet két éve aztán hozzájárult az építkezéshez. A kerület viszont ezt olyannyira zokon vette, hogy beperelte a közigazgatási hivatalt. A bírósági eljárás idejére teljesen leálltak az előkészületek. Idővel aztán tárgyalóasztalhoz ültek az ellenérdekelt felek. A XII. kerület hajlott a megegyezésre. Ezt azonban feltételekhez kötötte. Azt kérte az önkormányzat, hogy az új parcella telekhatárára ültessenek sövényt. Továbbá magasítsák meg a kerítést, hogy a szomszédból minél kevesebb látszódjon a változásokból. Az ő kérésük volt, hogy növényekkel telepítsék be a többszintes építmény tetejét, az minél jobban belesimuljon a zöld környezetbe, és ne hívja fel magára a figyelmet.

A beruházás költségeiről a temetkezési vállalat igazgatója nem árult el részleteket. Annyit azonban megjegyzett, hogy eddig háromszázmillió forintról szóló kegyeleti előtakarékossági szerződést kötöttek. Ennek lényege, hogy az ügyfél havonta meghatározott összeget befizet egy számlára. Az évek során befolyt pénzt később az ő temetésére fordítják. Az ügyfél előre kiválasztja a sírhelyet, és a temetési eszközöket, koporsót, urnát. A most épülő parcellára is lehet ilyen szerződést kötni. A kilencvenes években egyébként Farkasréten már készült egy ehhez hasonló, de kisebb emeletes parcella. Spanyolországban és Olaszországban pedig bevett szokás a helyszűkével küszködő temetőkben az efféle sírhelyek építése.

Az egyházzal versenyez a temetkezési vállalat

Saját altemplomot épít az Újköztemetőben a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. Így próbálják felvenni a versenyt az egyházzal. Ugyanis egyre többen temetkeznek templomokba, s ennek gazdasági hatásait igencsak megérezte a budapesti társaság. Az önkormányzati tulajdonú piacfelméréssel arra a következtetésre jutott, hogy igény lehet erre a szolgáltatásra. Két ravatalozó egybenyitásával és felújításával alakítják ki az urnás temetkezésre szolgáló építményt. Lehet szél, eső, hó, a hozzátartozók itt nyugodt körülmények között búcsúzhatnak el szeretteiktől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!