Hírek

2005.09.12. 00:00

Harc Jacques Chirac betegágya mellett

Pénteken hazaengedték a kórházból Jacques Chirac francia köztársasági elnököt, akinek agyi vérkeringési problémái vannak.

Gyulay Z.

Orvosai azonban hat hétre szigorúan eltiltották a repüléstől. Így a héten helyette Dominique de Villepin kormányfő utazik New Yorkba, az ENSZ évfordulós közgyűlésére. Az arisztokratikus megjelenésű miniszterelnök hivatalában töltött első száz napjában sikeresebbnek bizonyult, mint azt sokan várták volna. A Paris Match felmérése szerint a franciák 55 százaléka helyesli akcióit. Jóllehet a miniszterelnök cáfolja, hogy államfői törekvései lennének, a francia közvélemény egyre inkább Nicolas Sarkozy belügyminiszternek, a konzervatív kormányzó UMP elnökének riválisát látják benne. Ez utóbbi kijelentette, hogy „senkitől és semmitől” nem hagyja eltántorítani magát a 2007-ben esedékes elnökválasztástól, s attól, hogy megörökölje Jacques Chirac tisztségét. Azt egyetlen megfigyelő sem tartja valószínűnek, hogy a mostanában súlyos fejfájástól gyötört államfő indulni kívánna harmadszori megválasztásáért is. „Sarko–Villepin: a háború megkezdődött” – adta hírül címoldalán a Libération című balliberális napilap. Az írás úgy állítja be kettejüket, mint a keselyűket, akik a halállal küszködő Chirac betegágyánál tülekedve alig várják, hogy lecsaphassanak a koncra. Noha mindkét politikus ugyanannak a kormánynak a tagja, különböző programokkal állnak a nyilvánosság elé. Miközben de Villepin a gazdaság élénkítését helyezi középpontba, belügyminisztere a múlttal, a Chirac-korszakkal való szakításról szónokol. Az idő előtti elnökválasztási küzdelem ösztönző hatással is lehet a politikára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!