Hírek

2005.09.02. 00:00

Fázhat a Pisilő kisfiú

Heves vita robbant ki a belga főváros szimbólumának számító szobor öltöztetése körül.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A Manneken Pis Elvis Presleyként és a Brüsszelbe látogató Nelson Mandela hasonmásaként
[/caption]A Manneken Pis, a Pisilő kisfiú Brüsszel jelképe, s egyúttal természetesen turistalátványosság is. A fiúcska mostanában alaposan felkorbácsolta a belga főváros lakosságának érzelmeit. Ha Jacques Stroobants-on múlik, a Manneken Pis-nek a most következő, hideg őszi és téli éjszakákon fagyoskodnia kell, s ezért állandó megfázási veszélynek lesz kitéve. Stroobants a figura számára készült, különleges, méretre szabott ruhadarabokat egyenként vagy külön-külön el kívánja adni a turistáknak. Jacques Stroobants ugyanis el van keseredve.

A szobor egykori főöltöztetője, aki az elmúlt huszonnégy esztendő sorában városi hivatalnokként az új ruházatról gondoskodott, nem tudja elviselni, hogy Brüsszel városa nem az ő fiát választotta meg utódjának. Jacques Stroobants, aki eredetileg már tavaly szeptemberben nyugdíjba vonult, de továbbra is tréfás kosztümökbe öltöztethette a Manneken Pis-t, a minap értesült a brüsszeli városi tanácstól, hogy fia helyett egy bizonyos Jean-Marc Ahim lesz az új ruhafelelős. A jövőben tehát nem az ifjabb Stroobants, hanem Ahim adhatja föl Brüsszel jelképére a szorosan rásimuló Elvis Presley-jelmezt vagy éppen a belga labdarúgó-válogatott piros mezét.

A Manneken Pis néha egy-egy, Brüsszelbe látogató államfő ruházatát is magára ölti – ilyen a belga humor. Amit azonban Jacques Stroobants elveszített: „Így nem lehet az emberekkel bánni. A fiamat kifejezetten kiképeztem erre a munkára, minden titokba beavattam” – kesereg a súlyosan megbetegedett férfi. Stroobants esete hatalmas hullámokat kavart. Az üggyel foglalkozik a „Manneken Pis Barátainak Rendje” is, amelynek a nyugdíjas öltöztető is a tagja.

„A Manneken Pis kosztümei semmi esetre sem képezik Jacques Stroobants magántulajdonát. Csak kölcsönbe bocsátottuk a rendelkezésére” – jelentette ki Guy Loiseau, a rend irányítója. Stroobantnak tehát nincs joga arra, hogy a brüsszeli szobor ruhatárát árulni kezdje. Az elkeseredett férfi azonban szakított a renddel, és többé nem akar hallani egykori barátjáról sem.

A szobrot 1619-ben Hieroniymus Jérome Duquesnoy készítette – egy szökőkút figurájaként. Egy monda szerint a modell egy brüsszeli kisfiú volt, aki a valóságban is létezett. A vallási háborúk idején, a tizenhetedik században megszállt városban egy ágyúlövés tüzet keltett, s a gyermek oltotta el – hagyományos módon. A Manneken Pis-nek néhány esztendeje már nem kell árválkodnia, társaságot kapott, bár nem a közvetlen közelben, hanem a híres főtér, a Grand Place túloldalán húzódó kocsmanegyed egyik vendéglőjének bejáratánál. Női megfelelője, a Jeanneken Pis ugyanazt teszi, mint a világhírű pisilő kisfiú – csak épp guggoló helyzetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!