Hírek

2005.09.13. 00:00

Élő adásban vesztett a Mol Törökországban

A Mol nyolc versenytárssal együtt részt vett azon a nyílt aukción, amelyet a török privatizációs szervezet tartott a Tüpras olajfinomító részvényeinek 51 százalékáért. A Törökországban folyó licitálást a tévénézők is nyomon követhették, ugyanis élőben közvetítette az egyik tévétársaság.

F. C.

A Tüprasért nyolc cég szállt harcba. A Magyar Olajtársaságon kívül egy lengyel, ausztriai, indiai és olasz cég is képviseltette magát a licitálásban a további három török olajtársaságon kívül. Az előzetes hírek arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy a Tüpras 51 százalékos részvénycsomagjáért akár 3 milliárd dollárt (közel 600 milliárd forint) is kínálhatnak majd a felek a nyílt aukción. A nem mindennapi eseményre hétfő délután, helyi idő szerint 16 órakor (magyarországi idő szerint 15 órakor) került sor az ankarai Bilkent Hotelben. A nyílt liciten az első körben a lengyel versenytárs búcsúzott el, miután 3,025 milliárd dollárt kínált, majd az olasz cég is feladta a versenyt a második körben. Túl kevésnek bizonyult a 3,225 milliárd dolláros ajánlata. A harmadik körben azonban a Mol esett ki 3,360 milliárd dollárt kínálva a részvénycsomagért. A megmaradt cégek ezután nyitott versenytárgyaláson folytatták az egyezkedést. Végül is a Shell és a török Koc konzorciuma szerezte meg a Tüpras részvényeinek 51 százalékát mintegy 4,14 milliárd dollárért.

F. C. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!