Hírek

2005.08.23. 00:00

Védi az iraki háborút Bush

Csák E.

Veteránok előtt tartott tegnap este beszédet az amerikai elnök Salt Lake City-ben. Washingtoni források szerint Bush igyekszik ismét igazolni a két éve folyó iraki háború szükségességét, és a terrorizmus elleni harc mellett kampányol. A most kezdett körút közvetlen kiváltó oka az, hogy a béketüntetők még szabadsága helyszínére is elkísérték az elnököt, továbbá, hogy a közvélemény-kutatások szerint Bush tovább veszített népszerűségéből.
Az amerikai elnök megközelítése szerint az iraki ellenállás ugyanarról a talajról táplálkozik, mint a szeptember 11-i merényletek. Ami pedig a háború elhúzódását illeti, az elnök arra emlékeztet, hogy a II. világháborúban is több évig harcoltak az amerikaiak.
Bush legutóbb júniusban próbálta védeni az iraki beavatkozást. Az észak-karolinai fort bragg-i támaszponton azt hangsúlyozta, hogy a konfliktus megéri az áldozatokat. A CNN hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy vasárnapig 1862 amerikai katona vesztette életét a háborúban.
Az elnök beszédeiben és nyilatkozataiban az iraki „küldetés” két alapvető célját hangoztatja: az egyik a terrorizmus legyőzése, a másik a szabad iraki nép támogatása a demokratikus társadalom építésében. Az eltelt két év mérlege azt mutatja, hogy mindkettő nehézkesen megy. Az amerikaiak minden erőfeszítése és nyomása ellenére sem sikerült még tető alá hozni azt az alkotmányt, amelynek augusztus 15-e volt a határideje. Az iraki lakosságot alkotó népcsoportok – siíták, szunniták és kurdok – tegnapra ígérték a törvénytervezet elkészítését, de a legutóbbi hírek szerint a teljes megegyezés ismét késik. A siíták és a kurdok ugyan megállapodtak egy közös dokumentum  szövegében, a kisebbségi szunniták elutasítják a szövetségi államrendet, s kétséges, csatlakoznak-e a paktumhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!