Hírek

2005.08.15. 00:00

Városatyák kampánykommandója

Kampányízű közbiztonsági túrára invitálta lapunkat Budapesten több kerület vezetője. Mindent rendben találtunk, így arra jutottunk: ha ez kell, minden éjjel útnak indulhatnának.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Találkozó a Nyugatinál. Horváth Csaba, Markos György polgárőr és Verók István útnak indul az éjszakába. A két szocialista polgármestert volt, ahol fideszes arcnak titulálta egy ittas fiatal.
[/caption]Horváth Csabával, a II. kerület és Verók Istvánnal, a VI. kerület polgármesterével, valamint Borszéki Gyulával, a XIII. kerület alpolgármesterével a Nyugati téren találkoztunk. Lapunk munkatársai fél órával a megbeszélt időpont előtt már a helyszínen voltak. Az aluljáróban szokatlan tisztaság és rend, de egyetlen hajléktalan sem volt. Akadt viszont egy csapatnyi rendőr. A szocialista városatyák pechjére, mire a csapat útnak indult, az aluljáró lakói visszaszivárogtak.

– Elküldtek bennünket innen a rendőrök – igazolta gyanúnkat Lemonár Sándor, aki egy Fedél nélkül feliratú kitűzővel a mellén közelített felénk. Hosszasan beszélgetni már nem tudtunk, mert véletlenül épp akkor szólalt meg egy riasztó. A pénzváltóba próbáltak betörni – mondta a kerületi rendőrkapitány. Kiss András rá is mutatott az üzlet nyitott üvegajtajára, benne egy motorra, amit valószínű, el akart vinni a tettes, mégsem vitte. Aztán újra hallottuk egymás szavát, a riasztót kikapcsolták.

Rózsa Pál nyolc éve él az aluljáróban. Ő egyenesen a rendőrkapitányhoz ment. Azt mondja, nem megy hajléktalanszállóra, mert ott meglopják. Ha az aluljáróból elküldik, továbbmegy a bokorba vagy a Margit hídra. Verók Istán utalt rá, a kerületi lakók körében végzett felmérés szerint a közbiztonságot tartják a legfontosabbnak a kerületiek.

Horváth Csaba közben azt mesélte, kitiltaná azokat a közterületekről, akik életvitelszerűen berendezkednek ott. Azt azonban ő is elismeri, egyelőre nincs mit tenni. Ahhoz, hogy elzavarhassák a hajléktalanokat, elegendő szállónak kell lennie.

Kis csapatunk a Margitszigeten folytatta útját, mikrobuszunk előtt rendőrök, polgárőrök. A szigeten, amelyet Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitány a béke szigetének nevezett, a sötétben botorkálva kerestük meg egy múlt heti rablás helyszínét. Közel nem jutottunk hozzá, azon a bizonyos padon épp egy fiatal pár csókolózott. Kiss Ernő kivágta magát, egy hete ugyanígy egy pár ült a padon. Egy fiatal odament hozzájuk, megkérdezte, mennyi az idő, végül egyikük mobiljával elmenekült. A másikét viszont otthagyta. Így a sértettel felhívták a rendőröket, és a tettes percek alatt kézre is került. Az ellenőrzés itt már sajtótájékoztatóba fulladt, ahol sajtóanyagot is kaptunk. Ebből kiderül, elsősorban lopások vannak a szigeten, azok is a strandon és az uszodában.

A Margitsziget után a Moszkva tér következett. A csapatot már messziről ki lehetett szúrni, mert polgárőrök gyűrűjében már a polgármesterek öltönyére is felkerült a sárga fényvisszaverő mellény. A tér sarkában zsákokban még otthagyták az eltakarított szemetet, de tény, hogy rend volt a környéken. A Pasaréti úton a közúton ellenőrző rendőröket, a Margit híd pesti hídfőjénél pedig a traffipaxot álltuk körül. A közeli szórakozóhelyről érkező fiatalok kikerekedő szemmel kérdezték tőlünk, látva a sok sárga mellényes alakot: mi van itt, razzia? Közben a hídról leérkezők tíz kilométeres sebességre lassítottak, mert a traffipaxoló rendőröket fotózó újságírók vakujai egymás után villantak fel. Lapunk arra jutott: ha ez kell ahhoz, hogy rend legyen a fővárosban, akár mindennap éjszakai bejárásra indulhatnának a polgármesterek.

Tényleg kampány volt?

– Az is lehetne, de ma este nem ez a fontos – hárította el Horváth Csaba azt az újságírói kérdést, miszerint kampányrendezvény volt-e az éjszakai ellenőrzés. A polgármester azt ígéri, szeptemberben lesz a következő ilyen akció, amelyre más kerületi vezetőket is meghívnának. Emellett létrehoznák a Fővárosi Bűnmegelőzési Kartát civilek, polgárőrök, rendőrök összefogásával. Ez ahhoz kellene, hogy – mint Horváth fogalmazott: nőjön Mari néni biztonságérzete is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!