Hírek

2005.08.02. 00:00

Varga Tamás politikamentes ügyei

Ügyvédje arra számít, hogy jelentős mértékben csökkentik védence büntetését. Vargáról máris politikai áldozatként beszélnek. Igaz, egyelőre csak említés szintjén.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Zamecsnik Péter (balra) védi Varga Tamás mellett Molnár Csabát is. Az ügyvéd két védencének ügyei a választás előtt egy évvel akár politikai színezetet is kaphatnak.
[/caption]Még ezen a héten beadja a perújítási kérlemet Varga Tamás ügyvédje a Buda-környéki Bíróságra és a Dunaújvárosi Városi Bíróságra. Zamecsnik Péter várakozása szerint a nyári ítélkezési szünet után akár ősszel újratárgyalhatják a két ügyet. Az egykor a Fideszhez tartozó üzletember öt éven át szökésben volt a magyar igazságszolgáltatás elől. A most letartóztatott Varga Orbán Viktor évfolyamtársa volt a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban. Így senki sem lepődött meg, amikor Varga két éven át a Fidesz gazdasági tanácsadója lehetett. Varga tanácsadóként alapítványi és banki támogatásokat gyűjtött a pártnak. 1994 januárjában, amikor már önálló utakon járt, adócsalás gyanújával letartóztatták, a párt elhatárolódott tőle. Varga a külföldről hazatelepülők vámmentességét felvásárolta, és nevükben hozott be luxusautókat az országba. A vád szerint azonban közben 70 millió forintnyi adót nem fizetett meg.

Tíz évvel később már távollétében csempészetért jogerősen 2 év 6 hónapra ítélte a Buda-környéki Bíróság. Mint ahogy egy évvel korábban, 2002-ben szintén távollétében ugyancsak 2 év 6 hónapot mért ki rá a Dunaújvárosi Városi Bíróság nagy vagyoni hátrányt okozó orgazdaság és magánokirat-hamisítás miatt. Már folytak ellene a bírósági eljárások, amikor 2000-ben, az Orbán-kormány működésének félidejében családostól elhagyta az országot. Lapunk úgy tudja, hogy bár nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, kézrekerítése csak tavaly vált hirtelen sürgőssé. Idén Amszterdamban elfogták. Múlt héten hazahozták és a bíróság el is rendelte a letartóztatását, mivel félbe maradt ellene egy harmadik ügy nyomozása.

Miután a két ítéletet távollétében hozták meg, ezért nem tudott élni a védekezés jogával. Védője szerint a büntetőeljárási törvényben is szereplő alkotmányos garanciáknak megfelelően meg kell ismételni, perújítani kell ezeket az eljárásokat. Zamecsnik Péter egyébként nem lát politikai okot a Varga elleni eljárások mögött. Mint azt mondta, a védence terhére rótt cselekmények gazdasági jellegűek, politika nincs bennük. Ennek ellenére, igaz, egyelőre csak említés szintjén, máris felmerült politikusi körökben, hogy „Varga lehet a következő időszak Kulcsár Attilája”. Tény: Varga sokat tudhat a politikai boszorkánykonyha rendszerváltozás közeli időszakának működéséről. Adott helyzetben kellemetlen mondanivalója lehet a hatóság számára a politikai élet szereplőiről is.

Zamecsnik azt várja, hogy a két ügyben jelentősen csökkentik védence büntetését. Az autócsempészet 90 százaléka európai uniós országokból történt. Csatlakozásunk következtében ezek nem számítanak bűncselekménynek, a büntetés így akár korlátlanul is mérsékelhető.

Aki ismeri Kulcsárt, könnyen bajba kerül

Molnár Csaba, az ORFK pénzmosási alosztály felfüggesztett vezetője újabb per elé néz. Megírtuk: hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt vádat emelt ellene a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH). A KÜNYH szerint Molnár és helyettese, B. János tevékenységével Kulcsár Attilát akarta kimenteni a büntetőeljárás alól. A vád alapja Kulcsár vallomása, ám rajta kívül nincs más bizonyíték. Legalábbis a védelem szerint. Egyébként Molnárra újabb vád várhat, hiszen még decemberben meggyanúsították azzal, hogy visszadátumozta a Pannonplast-ügyben való nyomozás megtagadásáról szóló rendőrségi határozatot. Éppen ez az ügy vezetett aztán el a brókerbotrányhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!