Hírek

2005.08.26. 00:00

Vadócz Krisztián az Auxerre-ben folytatja

Igazi sztárcsapatban, igazi sztáredzők keze alatt fejlődhet tovább Vadócz Krisztián. A francia Auxerre szakmai munkáját a volt szövetségi kapitány, Jacques Santini irányítja.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="174"] Vadócz a Fradi ellen játszotta utolsó hazai meccsét. Győzelemmel búcsúzott a Bozsik-stadion közönségétől.
[/caption]Egyetlen magyar játékos sem szerepel olyan magasan jegyzett klubban, mint Vadócz Krisztián. A klub neve az elmúlt négy évtizedben összekapcsolódott az edzőlegenda Guy Roux nevével. A mester ma már más, nyugodtabb feladatokat lát el a klubnál. Például fiatal tehetségekre vadászik, olyanokra, mint a 20 esztendős Vadócz Krisztián. A fiatal tehetségek felfedezésében és a csapatba való beépítésében több évtizedes rutinnal bíró szakember ezúttal sem bízott semmit a véletlenre. Öt alkalommal látogatott el Kispestre, hogy élőben, éles szituációban győzödjön meg róla, Vadócznak helye van az Auxerre-ben. Miután erről megbizonyosodott, már csak Piero Pini kispesti klubvezetővel kellett megegyeznie, végül a piros-feketék háza táján rekordot jelentő összeg került a szerződésbe (hogy mekkora ez az összeg, azt gondosan titkolják a felek).

Az AJA szerződtetésről beszámoló klubhonlapja egyébként megemlíti azt is, hogy Vadócznak Olaszországból, a Serie A-ból is akadt ajánlata – egyébként a Livornótól, ahová Dolcetti edző ajánlotta be. Ugyanakkor a kispesti forrásokból kiderült, hogy Vadócz öt esztendőre kerül a francia csapathoz. A megegyezésnek része az is, hogy ha a válogatott középpályás a későbbiekben egy harmadik klubhoz kerül, az eladási árból további 25 százalékot kap a Bp. Honvéd. Az Auxerre az utóbbi napokban három játékost is igazolt, a magyar középpályáson kívül Oumar Kaalabane a tuniszi Ésperance-ból, és kölcsönbe az egykori nantes-i Mathieu Berson az Aston Villából. Vadóczra azért (is) lett hirtelen nagy szükség, mert a védekezni tudó futballisták közül többen, így Kaboul, Grichting és Sagna megsérültek.

A tavaly novemberben a felnőttválogatottban is bemutatkozó középpályás valószínűleg a hét végén a bajnok Lyon ellen nem fog játszani, de már a Honvédban sem lép pályára. A jövő hetet itthon tölti majd a világbajnoki selejtezőkre készülő válogatottal, aztán szeptember 10-én, a svédek elleni találkozó után kezdődhet a franciaországi légiósélet.

Három világbajnokot adott a franciáknak

Az idén százéves Auxerre a francia bajnokság egyik élcsapata – függetlenül attól, hogy a múlt héten története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el (0-7) a Lens ellen. A gárda, amelynek közel 35 éven keresztül a legendás Guy Roux volt a vezetőedzője, 1996-ban érte el legnagyobb sikerét: a francia bajnokság és a kupa megnyerésével duplázott. Összesen négyszer nyerte meg az országos kupasorozatot, legutóbb idén tavasszal. Az utóbbi húsz évben két magyar játékos is szerepelt a kék-fehéreknél, Burcsa Győző (1985–1987) és Kovács Kálmán (1989–1992). Utóbbi 1990-ben Jean-Pierre Papin mögött második lett a góllövőlistán. Az 1998-ban világbajnoki címet nyerő gall válogatottban három auxerre-i (Stéphane Guivarc’h, Bernard Dioméde és Lionel Charbonnier) is helyet kapott. A klubtörténet legjobb játékosai – a világbajnokokon kívül – Bruno Martini, Joel Bats, Andrzej Szarmach, Jean-Marc Ferreri, Enzo Scifo, Basile Boli, Eric Cantona és Djibril Cissé voltak. A mostani keret vezetőedzője a korábbi szövetségi kapitány, Jacques Santini, kulcsemberei Benjani, Jaures, Cool, Bolf és a frissen igazolt Luyindula.

Utóbbi 1990-ben Jean-Pierre Papin mögött második lett a góllövőlistán. Az 1998-ban világbajnoki címet nyerő gall válogatottban három auxerre-i (Stéphane Guivarc’h, Bernard Dioméde és Lionel Charbonnier) is helyet kapott.

A klubtörténet legjobb játékosai – a világbajnokokon kívül – Bruno Martini, Joel Bats, Andrzej Szarmach, Jean-Marc Ferreri, Enzo Scifo, Basile Boli, Eric Cantona és Djibril Cissé voltak.

A mostani keret vezetőedzője a korábbi szövetségi kapitány, Jacques Santini, kulcsemberei Benjani, Jaures, Cool, Bolf és a frissen igazolt Luyindula. Vadócz a Fradi ellen játszotta utolsó hazai meccsét. Győzelemmel búcsúzott a Bozsik-stadion közönségétől. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!