Hírek

2005.08.19. 00:00

Vádjavaslat az utcai lövöldöző ellen

Szemán L.

Több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt vádemelést javasol a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Fővárosi Főügyészségnek a budapesti O. György (44) ügyében.
A férfi még február 2-án, délután fél három körül az újlipótvárosi Hollán Ernő utca egyik szórakozóhelye előtt többször rálőtt két férfira, majd elmenekült. Az áldozatok súlyos, életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba. A helyszínről autóval elmenekülő támadó tette után három órával önként feladta magát a rendőrségen.
O. György korábban üzleti kapcsolatban állt áldozataival. Ingatlanokkal foglalkoztak, ám megromlott a viszony közöttük. A gyanúsított saját bevallása szerint is 10–12 millió forinttal tartozott a lelőtt két férfinak, ám ők O. szerint ennek dupláját kérték vissza.
Február 2-án azért találkoztak a Hollán Ernő utcában, hogy egy közeli ügyvédi irodába menjenek szerződést kötni. O. György azt mondta a BRFK-n kihallgatóinak, hogy a sértettek az ő egyik ingatlanjára akarták ráterhelni az általuk követelt összeget.
A két férfi egy, az előzményekről mit sem sejtő tanút is vitt magával a találkozóra. O. azt állította, hogy amíg az autójában ült, a három férfi rátámadt. Előkapta a pisztolyát, amelyet riasztópisztolyként vett még tavaly májusban, és lőtt. Egyik áldozatát mellbe, a másikat háton lőtte. A tanú azonnal hasra vetette magát, O. rá nem is lőtt.
A gyanúsított azt is elmondta a rendőröknek, hogy tavaly májusban megverték, majd ingatlanügyei miatt zsarolás áldozatává lett. Ezért vásárolta aztán a pisztolyt, amit nem próbált ki, így nem tudta róla, hogy éles lőfegyver.
A BRFK kommunikációs osztályának közleménye szerint O. György egyértelműen önvédelemről beszélt kihallgatása alatt, ám a nyomozók a vizsgálat során megcáfolták állításait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!