Hírek

2005.08.18. 07:00

„Újoroszok” hódítanak a parton

Ezen a nyáron orosz vendégek szállták meg az európai és a török tengerparti üdülőhelyeket.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="222"] Az újgazdagok egyik felkapott helye Saint-Tropez, de nem vetik meg a Baleári-szigeteket és Szardíniát sem
[/caption]A The Times cikke a példa arra, hogy a Nyugat alaposan rácsodálkozik a gazdagságukat egy percig sem titkoló vendégekre, akiket „újoroszoknak” hívnak. A londoni lap szerint a tengerpartokat ellepő nyaralókat nem csak közvetlenségük és akcentusok különbözteti meg a többiektől: a férfiak ízléstelen fürdőnadrágokban, a nők aranylán- cokkal, gyémánt ékszerekkel tüntetnek a homokban. És néha „szörnyű dolgokat” művelnek. Egy angol milliomos csemete elmondta: a Saint Tropez-i Clube– 55-ben látott egy orosz lányt, aki  Dior estélyi ruhájában jelent meg, tele volt aggatva gyémántokkal, s tette ezt – ebédidőben! Az újoroszok szeretik azt láttatni, milyen gazdagok. Arcukat a legdrágább kozmetikumokkal készítik ki, és a sok ékszertől úgy néznek ki, mint egy karácsonyfa. Kötelező viselet az arany karóra és a márkás napszemüveg is – teszi hozzá Beverly Bloom megróvó tekintettel, pedig ezt ő is megtehetné.
Megszállták az oroszok a török „Arany-partot” is: a Rixos szállóban a vendégek 95 százaléka közülük kerül ki. A Hotel Kremlin Palace teljesen az ő kedvükért épült, és sajátos keveréke a Vörös térnek meg Disneylandnek. Egyébként az itt nyaralók többnyire csak kezdők. Az igazán tehetős újgazdagok a francia Riviérán, a Baleári-szigeteken vagy Szardínián pihennek, sokan közülük saját luxusvillájukban. Utóbbiak értéke eléri a 15–40 millió fontot (5–14 milliárd forintot)! A legesleggazdagabbak azonban nem szívesen mutatkoznak nyilvános helyen, s a hegyek között vagy a jachtjukon élvezik a nyarat.
Míg a finnyás európai gazdagok megszólják az újoroszokat, a vendéglősök, butikosok kedvelik őket. A keletről jött vendégek nem kérnek folyton kedvezményeket, s nem nagyon érdekli őket, hogy egy vacsora 100 vagy 1000 euróba került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!