Hírek

2005.09.01. 00:00

Újingatlan-regiszter az APEH-nál

Lényegében az összes nagyobb méretű építőipari munkáról pontos adatai lesznek az APEH-nek. A cél a feketemunkától legfertőzöttebb terület megtisztítása.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az APEH azt várja, hogy az építkezéseken munkát végzők – szerintük – nyolcvanszázalékos feketefoglalkoztatása kisebb lesz. Képünk illusztráció.
[/caption]Az építőiparban érdekeltek egy része is csak most tájékozódik arról a kötelezettségről, amely hétfő óta van érvényben. Minden nettó tízmillió forintot meghaladó értékű építési munkáról most már az adóhivatalt is értesíteni kell. Azokról, amelyek építési engedélyhez vannak kötve – mondta el lapunknak Nagy József, az APEH titkársági főosztályának vezetője. (Vagyis nemcsak az új építéseket, hanem a nagyobb mérvű átalakítási munkákat is érinti a kormányrendelet.) Az alapadatokat a munka megkezdése előtt legalább nyolc munkanappal az építési hatóság küldi el hozzájuk: helyszín címe, helyrajzi száma, kivitelezőre vonatkozó főbb adatok. Az ingatlan értékéről pedig a kivitelezőnek kell tájékoztatnia az adóhivatalt. Ennek nyomtatványa még nem készült el. Addig bármilyen módon elfogadják a bejelentést. A magánszemély tulajdonosnak nincs tennivalója.

Akadt ingatlanfejlesztő cég, amelynek ügyvezetője úgy értelmezte az eddig ismerteket, hogy például az általuk építendő társasház minden lakásának értékéről és azok vevőiről kell jelenteniük. Nagy József elmondta: csak az egy építési engedélyhez tartozó munka összértéke érdekli őket. Az nem, hogy egy-egy helyrajzi számon hány lakás, netán egy nagy áruházban hány kis üzlet van, s ezeknek kik lesznek a tulajdonosaik.

A cél az építőiparban a törvényes foglalkoztatás kikényszerítése. A kivitelezési munkák adatainak ismeretében fogja eldönteni az APEH, hol érdemes ellenőrzést tartaniuk. Becslésük szerint az építkezéseken dolgozóknak akár nyolcvan százalékát is eléri a feketefoglalkoztatás. Az APEH a kivitelezők adóköteles tevékenységéből származó jövedelmének megállapításakor, illetve az építtetők vagyonosodási vizsgálatakor kívánja felhasználni az adatokat. A használt lakások értékesítéséről nem kap adatot az APEH. Vagyis a magánszemélyek vagyonának eredetét firtató vizsgálatokat más módszerrel végzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!