Hírek

2005.08.08. 06:15

Új lap a Magyar Szó után?

Alig jelentette be a Bukarestben megjelenő Romániai Magyar Szó főszerkesztője, hogy a napilap anyagi gondok miatt kénytelen megszűnni, a nagyváradi Scripta Kiadó máris új napilap indítására tesz kísérletet.

Lukács János, Kolozsvár

„Hivatalosan hétfő délben dől el a dolog, de nagyon valószínű, hogy meglesz az új lap” – mondta el kérdésünkre Stanik István, a Scripta igazgatója, egyben az RMDSZ kommunikációs tanácsosa. A lapunknak nyilatkozó igazgató szerint nincs esély arra, hogy nyereségessé tegyék az újságot; a folyamatosan jelentkező hiányt pályázatok útján szeretnék pótolni. „Legfeljebb tízezer eladott példányra számítunk, az elején hat-hét ezer újságot fogunk nyomtatni” – vázolta a terveket Stanik István.

A Romániai Magyar Szó (az Előre című kommunista pártlap utódja) 58 éve indult, és néhány nappal ezelőtt jelent meg utoljára. Hanyatlása a rendszerváltással kezdődött, a szerkesztőgárda képtelen volt a megújulásra. Bár a lap minőségi nyomdatechnikával készült, tartalma messze elmaradt a korszerű követelményektől. Lapzártát például a déli órákban tartott, így a délutáni események csak kétnapos késéssel kerültek be a hírek közé. Példányszáma az utóbbi időben alig haladta meg a háromezret, de a biztos vásárlónak számító előfizetők száma még a kétezret sem érte el. A folyamatosan halmozódó veszteségeket egy idő után már nem volt miből pótolni, így az újság annak ellenére csődöt mondott, hogy közeli szálak fűzték a kormányon levő Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez. Az RMDSZ többször is megkísérelt pénzt szerezni a működés biztosításához, csak az idén mintegy 3 milliárd lejt (20 millió forintot) pumpáltak a Magyar Szóba, mindhiába.

Az RMSZ megszűnésével egyetlen országosnak mondható magyar napilap maradt csupán, a Kolozsváron szerkesztett, erdélyi terjesztésű Krónika, amely viszont a Kárpátokon kívüli területek néhány ezer főt számláló magyarságához már nem jut el. Az RMDSZ múlt héten közleményt adott ki, amelyben leszögezte: támogat minden olyan gazdaságilag megalapozott megoldást, amely biztosítja egy Bukarestben szerkesztett, a korábbi  újság szellemiségét felvállaló napilap megjelentetését.

A Scripta Kiadó jelenleg az Erdélyi Riport című hetilapot adja ki Nagyváradon. Stanik az RMSZ romjain létrejövő lapot kétpólusúként képzeli el. „Bukarestben és Nagyváradon egyaránt fenntartanánk szerkesztőségi irodákat – mondta. – A fővárosban a napi szerkesztőségi munka folyna, Váradon pedig az álló anyagok készülnének.” Az Erdélyi Riport továbbra is megjelenne, de ha kiderül, hogy ez meghaladja a kiadó erőforrásait, akkor a továbbiakban csak a napilap kiadásával foglalkoznak. Az új lap nem folytatása lesz a megszűnt RMSZ-nek, de arra törekszik majd, hogy tovább éltesse azokat az értékeket, amelyeket az RMSZ az elmúlt fél évszázadban felmutatott.

Állampolgárság helyett

Az erdélyi krónikában Gazda Árpád komoly problémának látja, hogy a Magyar Szót az RMDSZ tartotta fenn. A cikkíró véleménye szerint Markó Béla RMDSZ-elnök azért lobbizik olyan keményen a Szülőföld Alap hatékonyabbá tételéért, hogy a határon túliak támogatására szánt magyar állami forrásokat a „pártsajtó” felé irányítsa.

Magyar nyelvű napilapok

Országos: Krónika

Helyi: Hargita Népe (Hargita megye), Udvarhelyi Híradó (Udvarhelyszék), Háromszék (Kovászna megye), Népújság (Maros megye), Szabadság (Kolozsvár), Nyugati Jelen (Dél-Erdély), Bihari Napló (Bihar megye), Reggeli Újság (Bihar megye), Szatmári Friss Újság (Szatmár megye)

a nagyváradi Scripta Kiadó máris új napilap indítására tesz kísérletet. Lukács János, Kolozsvár Állampolgárság helyett Az erdélyi krónikában Gazda Árpád komoly problémának

látja, hogy a Magyar Szót az RMDSZ tartotta fenn. A cikkíró véleménye szerint Markó Béla RMDSZ-elnök azért lobbizik olyan keményen a Szülőföld Alap hatékonyabbá tételéért, hogy a határon túliak támogatására szánt magyar állami forrásokat a „pártsajtó” felé irányítsa. Magyar nyelvű napilapok Országos: Krónika

Helyi: Hargita Népe (Hargita megye), Udvarhelyi Híradó (Udvarhelyszék), Háromszék (Kovászna megye), Népújság (Maros megye), Szabadság (Kolozsvár), Nyugati Jelen (Dél-Erdély), Bihari Napló (Bihar megye), Reggeli Újság (Bihar megye), Szatmári Friss Újság (Szatmár megye) A lap legutolsó számának fő írása arról szólt, hogy véget ér a csaknem hatvanéves múltra visszatekintő, országos terjesztésű újság története -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!