Hírek

2005.08.08. 06:17

Topi felszántotta az eget

Óriási dugók az M5-ön és a Kecskemétre vezető utakon. Több mint 100 ezer néző, látványos bemutatók, sztárparádé. Ez volt a kecskeméti repülőnap.

Jónás József

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Az éppen szolgálaton kívüli katonák a családjukat is kivitték a kecskeméti repülőtérre, hogy aztán együtt csodálják az égi trükköket
[/caption]A repülőnap egyébként egy haditechnikai bemutató, sőt harci gyakorlat is egyben. Hiszen a honvédelmi tárca eredeti célja az volt, hogy a magyar katonák a széles nyilvánosság előtt mutassák be, milyen magas szintű feladatokat képesek ellátni. Talán ezért is vett részt a kétnapos rendezvényen magánemberként például az országgyűlés elnöke, Szili Katalin vagy Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. De tiszteletét tette Kóka János gazdasági miniszter is. Persze nem ők voltak a sztárok.
Sokkal inkább a gépek és a pilóták. Magyarok és külföldiek. MiG 29-esek, Gripenek és veterán repülők. Formációk és kötelékek. A török és az olasz légierő világhírű pilótacsapatai, a Török Csillagok és a Frecce Tricolori. Látványos bemutatót csodálhatott a közönség mindkét napon.
No és Szabó „Topi” Zoltán is megtette azt, amit ma már joggal vár el tőle mindenki. Szombaton volt a Palik-Bochkor féle összecsapás. A vadászgép és a Forma–1-es autó párharca. Ez volt a show, ami nélkül ma már a világon sehol nem lehet közönségbarát repülőnapot tartani. De amikor a MiG-gel megcsinálta a Kobra és a Harang elnevezésű légiformációkat, bizony szó bennmaradt, szem fennakadt. Ez maga volt a csoda. Topi légiparádéja Vanessa Mea hegedűjátékával felállította a szőrt az ember hátán. Azt látni kellett. És csodálni, hiszen Topi néhány hete katapultált a kigyulladt gépéből. Szerencsénkre sérülés nélkül megúszta.
A vasárnapi bemutatók felidézték a repülés hőskorát és a közelmúltat. Legalább olyan látványosan, ahogyan azt szombaton láthattuk a jelen és a jövő gépeitől. Ez volt Kecskemét. Ez volt a repülőnap. Maga a csoda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!