Hírek

2005.08.09. 06:26

Tejbegríz a Leopardnak

Különös, titokzatos világ az atom-tengeralattjárók fedélzete. Ebbe sikerült bepillantást nyernie egy orosz lap tudósítójának.

Csák Elemér

A világ legcsendesebb atomtengeralattjárói akár egy évig képesek a víz alatt maradni. Ha kell, aknamezőt telepítenek vagy rakétacsapást mérnek közeli és távoli, vízi és szárazföldi célpontokra. Az orosz flotta hét ilyen erőddel rendelkezik; közülük a Leopard idősnek számít, „már” három éve hadrendben áll, de a legbiztonságosabb valamennyi között. A tengeralattjáró átmérője 14 méter, hasában 70 tengerész lakik és teljesít szolgálatot. Víz alatti sebessége eléri a 60 kilométert; ezt a 43 ezer lóerős hajtómű biztosítja.

Szergej Procenjuk 2. osztályú százados elmondta az Argumentui i fakti lap riporterének, hogy a tengeralattjáró bonyolultabb építmény, mint egy űrhajó. Atomreaktora teljes önállóságot biztosít számára. Energiája nem-csak a haladást, hanem a fűtést, világítást is biztosítja: a reaktor termeli az ivó- és fürdővizet. Irányítását elektronika végzi, és egy háromfős csapat rendszeresen ellenőrzi működését. Nemzőképes, harminc évnél fiatalabb férfiak egyébként nem mehetnek a reaktor közelébe; biztos, ami biztos. Bármilyen hatalmas is egy ilyen úszó erőd, a közlekedőfolyosók keskenyek, szűkek. A matrózoknak azonban indulás előtt meg kell tanulniuk csukott szemmel közlekedni rajtuk; vészhelyzet esetén sötétben is tudniuk kell, milyen csapot vagy kart forgassanak meg.

Hogyan lehet kibírni a hosszú elzártáságot? Gyakorolják, hozzáedződnek. A változatosságot a kis fitneszcenter, a heti gőzfürdőzés és – a többi közt – a kollektív barátfüle-készítés jelenti. A személyzet naponta négyszer étkezik, s mindenkinek fél deci bor jár a fejadaghoz. (A vörösbor segít kimosni a szervezetből a radioaktív sugárzást – a szerk.) Az italt összegyűjteni nem szabad, de átadni igen. A riportból kiderül, hogy a központi ellátmányból csaknem teljesen hiányzik a búzadara, pedig a tejbegríz a tengerészek kedvence. Ezért aztán indulás előtt összedobnak jó néhány zsákra valót.

Az orosz atom-tengeralattjárók családjából kiesett a balesetet szenvedett Kurszk, de épül már szupermodern utóda. A flotta az elmúlt húsz év alatt együttvéve tízszer kerülte meg a Földet.

Az orosz tengeri vadak

Ragadozónevüket a II. Miklós cár által 1916-ban létrehozott tengeralattjárókról kapták. A kilencvenes évekig titokvédelmi okokból csak számuk volt név helyett. A hét vad:

1. Barsz (leopárd)

2. Volk (farkas)

3. Vepr (vadkan)

4. Risz (hiúz)

5. Jaguar (jaguár)

6. Leopard (leopárd)

7. Pantera (párduc)

A kilencvenes évekig titokvédelmi okokból csak számuk volt név helyett. A hét vad:

1. Barsz (leopárd)

2. Volk (farkas)

3. Vepr (vadkan)

4. Risz (hiúz)

5. Jaguar (jaguár)

6. Leopard (leopárd)

7. Pantera (párduc) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!