Hírek

2005.08.13. 00:00

Távoznia kell-e Magyar Bálintnak?

Az érettségi-felvételi vihar elült, de mennyiben volt érte felelős az oktatási miniszter? Két szerzőnk ellentétesen látja Magyar Bálint szerepét. Egyikőjük szerint távoznia kellene, másikuk szerint a sikert árnyékolták be kisebb hibák.

BAMA

Fricz Tamás szerint a helyzet megérett a minisztercserére
A 2005-ös érettségi totális botrányba fulladt; a tételek egy része a vizsgák előtt felkerült az internetre, ezért a matematika érettségit újra kellett íratni. A felelősök keresése, a vizsgálódások során kiderült, hogy ellentétben Magyar Bálint állításával („politikai okok vannak a háttérben, a fejemet akarják”), a tételek nyilvánosságra hozása szimplán csalás volt. Kiderült az is, hogy az Oktatási Minisztérium közvetetten tehet a fejleményekről, ugyanis jóval, hónapokkal az érettségi előtt kiküldték a tételek nagy részét az iskolákba, s ez a tág időtartam lehetőséget adott a visszaélésekre. Az utóbbi évtizedek legnagyobb érettségi botránya után a felelősségre vonás teljes egészében elmaradt, az „ügy” elhalt. A miniszter természetesen a helyén maradt.

Az új egyetemi-főiskolai rendszer most, ebben az évben „vizsgázott”, közvetlenül az érettségi vizsga kudarca után. Az új pontszámítási rendszer, de különösen az újonnan és a régebben érettségizettek közötti esélyegyenlőség megteremtése láthatóan nem sikerült tökéletesen (hogy finoman fogalmazzunk). Nem elégedett ezzel a felvételizők egy jelentős része, nem elégedettek diákok szülei sem, akik a napokban tüntetést szerveztek az oktatási minisztérium elé, kifejezetten Magyar Bálint felelősségét hangoztatva, lemondását követelve. Nem beszélve arról, hogy az Alkotmánybíróság is elmarasztalta (!) a minisztériumot, felszólítva arra, hogy az év végéig orvosolja az igazságtalanságokat. S vajon mi a végeredmény? A miniszter ismét a helyén maradt!

Magyar Bálint villaépítésének finanszírozása körül – hasonlóan Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez – sok kérdés megfogalmazódott a közvéleményben, a sajtóban és a médiában, s a Magyar Bálint által adott válaszok (akárcsak Juhász esetében) nem nyugtattak meg mindenkit. A miniszter a helyén maradt.

Vajon mitől „védett férfi” Magyar Bálint? Vajon miért lehetséges, hogy ennyi visszaélés-gyanús ügy, másfelől pedig ennyi súlyos szakmai és technikai-szervezési hiba, sőt baklövés után még mindig töretlenül áll Magyar Bálint a „vártán”? S vajon miért nem követeli a közvélemény és az ellenzék határozottabban, hogy egy olyan miniszter, aki hibát hibára halmoz, s „ügyei” is vannak, távozzon végre?! S vajon a hazai magyar demokrácia valóban európai demokrácia-e? S vajon miért nem mer senki válaszolni ezekre a kérdésekre?!
A szerző politológus

Sándor Klára szerint égető szükség volt a reformokra
Az idei érettségi botrányos volt – mert ellopták és közzétették a tételeket. Tudjuk, kiket gyanúsítottak vele, azt is tudjuk, hogy az ügyészség leállíttatta ellenük a nyomozást. Az érettségi nem „fulladt” semmibe, mert a tárca a kormány segítségével egy éjszaka alatt megoldotta a helyzetet, s a vizsgákat később már nem sikerült megzavarni. A tételeket nem hónapokkal, hanem két héttel az érettségi előtt szállították az iskolákba, sok igazgató szerint eddig példátlan biztonsággal védve. Az talán nem bűn, hogy a miniszter megbízott az iskolaigazgatók becsületében.

A kétszintű érettségi nemhogy kudarc nem volt, hanem kifejezetten szakmai siker – a hosszas riogató kampány ellenére. A tanárok is, diákok is jól fogadták, hogy végre nem magológépnek, hanem értelmes embernek tekintik Őket. Az új pontszámítás nem okozott esélyegyenlőtlenséget – a tény ez. Az Alkotmánybíróság csak arra figyelmeztetett, hogy a pontszámítás esetleg esélyegyenlőtlenséget okozhat, s kérte a tárcát, jövőre módosítson rajta. Ez meg fog történni, bár idén sem a pontszámítás, hanem a rossz taktikázás vagy az elégtelen tudás volt az oka, ha valakit nem vettek föl.

A felvételizők felét vették föl, a többiek most csalódottak. Gyalázatosan kihasználja őket, aki ebből akar szavazatokat nyerni. Nekik tesz rosszat, aki bűnbakképzésre tanítja őket. A minisztérium előtt néhány szülő és elv-társa tüntetett a polgári köröktől nem független anyuka hívására, a kötelező jobbos kellékekkel. Ők egyébként maguk beszélték le gyerekeiket az emelt szintű érettségiről.

A „visszaélés-gyanús ügyek” emlegetése miatt Magyar Bálint számos helyreigazítási pert nyert, mert alaptalanul próbálták besározni. A valóság persze azokat nem érdekli, akik a politikai küzdelemben nem óckodnak bármilyen eszközzel lealacsonyítani magukat. Az ellenzék mást se csinál oktatásügyben, csak a miniszter lemondását követeli, szakmai érvek helyett személyes mocskolásával. Aki azért van „még mindig” a helyén, mert olyan reformokat indított végre el, amelyekre a szakemberek szerint évtizedek óta égető szükség volt. Hogy az iskola tudást adjon, ne agyonnyomja a gyereket, hogy ne legyünk a hárommillió analfabéta országa.

Nem, a hazai demokrácia nem európai, mert ott a szélsőjobbra nem kacsintgat tisztességes konzervatív párt. Ott a „független elemzők” szakmai becsületből nem hagyják figyelmen kívül a tényeket, és rosszul álcázott pártkatonaként nem irkálnak a sokszor megcáfolt torzításokat sulykoló politikai pamfleteket.
A szerző tanszékvezető-helyettes főiskolai tanár, az SZDSZ gyvivője

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!