Hírek

2005.08.16. 00:00

Támogatás a drága szállóknak

Bánky Bea

Komfortfokozatuk szerint ősztől négy kategóriába sorolja a kollégiumi helyeket az Oktatási Minisztérium. Ennek lényege: a magasabb minőségűek szeptembertől jóval több állami támogatást kapnak, mint a rossz állapotban lévő, szegényesebb diákszállások, de minimum nyolcezer forintot férőhelyenként.
A szaktárca ezzel  akarja ösztönözni a magánberuházók kollégiumépítési kedvét, illetve arra kényszeríteni az egyetemeket, hogy költsenek a lepusztult kollégiumok felújítására. Magyar Bálint a közrádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: „egy rosszabb minőségű férőhely ezután nem kap kevesebb állami támogatást, csak a jobb minőségűek kapnak jóval többet, mint eddig”.
„Elképesztően igazságtalannak” nevezte az új rendszert Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének elnöke. „Nem az a baj, hogy új kollégiumok épülnek, hanem az, hogy a kormány azokat a hallgatókat támogatja, akik meg tudják fizetni a magasabb minőségű szobákat és szolgáltatásokat, miközben két-három másik diákot (akik anyagi lehetőségeik miatt beérnék egy gyengébb színvonalú, lepusztultabb szobával is) megfoszt az olcsó szállás lehetőségétől, ugyanis az ő támogatásuk egy részét csoportosítja át.” A fideszes politikus szerint az olcsóbb kollégiumok diákjainak szeptembertől többet kell majd fizetniük, miközben szálláshelyük színvonala marad a régi.
A nemrégiben átadott debreceni Campus diákhotelben – amely az első magánfenntartású intézmény – havonta 45-50 ezer forintba is kerülhet egy-egy férőhely fenntartása. Egy háromágyas szobáért tízezret, egy két férőhelyesért 12-16 ezret kérnek el a debreceni egyetem diákjaitól, aki nem akar szobatársat, húszezret kell fizetnie havonta.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!