Hírek

2005.08.26. 00:00

Sorompó a belvárosban is

Behajtási tilalom és sorompó a Szabadság téren, valamint a Szent István tér bejáratánál. Ezzel az üzlettel kereste meg az V. kerület a fővárost. A főpolgármester tárgyalóasztalhoz ül a belvárosi polgármesterrel.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A belvárosi mélygarázsok parkolási ára szinte megfizethetetlen. Igaz, az üresség miatt mostanában árengedményeket adnak az autósoknak.
[/caption]Sorompót állítana a Szabadság tér és a Szent István tér bejáratához az V. kerületi önkormányzat. Az elképzelések szerint csak engedéllyel lehetne behajtani ezekre a terekre. Valahogy úgy, mint a budai Vár területére. Az önkormányzat szeretné, ha bevonnák a védett övezetek közé a két helyszínt. Ez azt jelentené, hogy autóval ott mindössze a kerületi lakosoknak lenne keresnivalójuk. A nem helybéliek a mélygarázsba hajthatnának be, csak oda vezetne szabad út.

A Főpolgármesteri Kabinet azonban nem értett egyet a kezdeményezéssel. A testület néhány résztvevőjétől úgy értesültünk, hogy azért, mert nem volt egyértelmű, mit akar a belváros. Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint csak arról van szó, hogy a kezdeményezés miatt rendeletet kellene módosítani. A főváros ezért előbb egyeztetne a kerülettel. Mindenesetre a budapesti fejlesztési elképzelésekkel összhangban van a javaslat. A belvárosból az elkövetkező években, évtizedekben fokozatosan ki akarják szorítani a forgalmat. Ehhez mégsem elég megtiltani a parkolást a felszínen, és beterelni az autókat a föld alá. Három új hidat és három körutat kell építeni, hogy csökkenjen az átmenő forgalom – mondja Vajda Pál. Jelenleg az ország valamennyi fontos főútja Budapest belvárosán halad keresztül.

Több helyszínen parkosíthatják a mostani parkolóhelyeket, vagy csak a helyi lakosságnak engednék meg a parkolást. Másutt pedig a felszíni parkolási bevételekből támogatnák a lakosság föld alatti parkolását. Jelenleg több tízezer forintba kerülnek havonta a parkolási bérletek a garázsokban. A főváros elérhetőbbé tenné a helyi lakóknak a mélygarázsokat úgy, hogy megállapodást kötne az üzemeltetőkkel. Csak a nagy befogadóképességű parkolóházakkal nem lehet megoldani a budapesti parkolási gondokat. A programba bevonnák a társasházakat, pontosabban az alattuk lévő területeket is.

Elindult az első lakóház udvara alá tervezett nyilvános parkoló építése a VI. kerületi Székely Mihály utcában. A Parking Kft. igazgatója szerint a városrehabilitációt össze kell kapcsolni az ilyen garázsok építésével. Szirmay Tamás azt mondja, a nagyvárosokban mindenütt így oldják meg a parkolási gondokat. Az utcákon nincs több férőhely, miközben az autók száma egyre növekszik. A program kedvező következménye, hogy parkosíthatnak több, korábbi parkolóhelyet. Új sétányok, gyalogos, biciklis zónák jönnek létre, és élhetőbbé válik a belváros. Az V. kerületi önkormányzat 2007–2013 közti időszakra vonatkozó tervei is hasonló elképzeléseket tartalmaznak. Ezeknek lehetne a nyitánya a sorompók felszerelése a Szabadság és a Szent István tér bejáratához. Az utóbbi helyen egyébként jelenleg igen kedvező áron, kétszáz forintért parkolhatnak az autók.

Újabb „Király utcák” épülhetnek Budapesten

Nemcsak a belvárosban, más kerületekben is eltűnhetnek a parkoló autók a felszínről. A Garay téren épülő új piac és bevásárlóközpont szintén tartalmaz nagy befogadóképességű garázst. Egyes elképzelések szerint a teret határoló utcáról akár ki is lehetne tiltani az autókat. Vagy csak a helyi lakóknak engedhetnék meg a parkolást. Egyre több „Király és Ráday” utca lesz Budapesten. Ezek bár hivatalosan nem sétálóutcák, mégis ellehetetlenítették rajtuk az autós közlekedést.

a parkoló autók a felszínről.

A Garay téren épülő új piac és bevásárlóközpont szintén tartalmaz nagy befogadóképességű garázst. Egyes elképzelések szerint a teret határoló utcáról akár ki is lehetne tiltani az autókat. Vagy csak a helyi lakóknak engedhetnék meg a parkolást. Egyre több „Király és Ráday” utca lesz Budapesten. Ezek bár hivatalosan nem sétálóutcák, mégis ellehetetlenítették rajtuk az autós közlekedést. A belvárosi mélygarázsok parkolási ára szinte megfizethetetlen. Igaz, az üresség miatt mostanában árengedményeket adnak az autósoknak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!