Hírek

2005.09.01. 00:00

Shannon.hu a PeCsában

Szombaton este hét órakor a Petőfi Csarnokban lép fel a Shannon.hu zenekar és a Shannon World Dance Company. A zenészek és a táncosok közös műsora fergeteges bulit ígér.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A világzenét játszó Shannon.hu zenekar tagjai (balról jobbra): Hosszú, Péterjános, Sajó, Degu és Ese
[/caption]– Amerikában és Angliában is több zenekar nevében megtalálható Írország legnagyobb folyójának, a Shannonnak a neve – mondja Péter János, a zenekar fuvolása. – Egyrészt ezért lett ez a nevünk kibővítve a ponttal és a hu-val. Másrészt ezzel akartuk jelezni, hogy olyan magyar zenekar vagyunk, amely világzenét játszik. Zenei hangzásunk kelta dallamokra, magyar és balkáni ritmusokra épül. Szerzeményeikben fel-felbukkannak más népek muzsikájának motívumai és klasszikus „idézetek” is, s ezek teszik izgalmassá zenéjüket. Az együttes tagjai már nagyon várják a szombat estét, hiszen a PeCsában olyan előadással lépnek rajongóik elé, amellyel régi álmuk valósul meg.

– Ezen a koncertünkön valamiféle csoda történik majd – meséli János. – A zenekar műveire építve, a Shannon World Dance Company létrehozott egy egyedi táncstílust, amelyben az ír sztepp és a kalotaszegi legényes ugyanúgy jelen van, mint a modern mozgásművészet és a balett. Ezáltal a világzene mellett megszületett  a világtánc, amelynek koreográfusa Tihanyi Andrea, becenevén Daca. A bemutatón a Shannon.hu Ahogy lesz című, legújabb albumáról is elhangzik több dal.

A műsorban szerepel a Jöjj, jöjj, varázsló, a Törpék álma, a Szép szavú vándor, a 9/11 és Az én városom című szerzemény. – Az együttes egyik legkedvesebb száma a korong A hetedik nap című dala, amely különleges üzenetet hordoz – mondja a fuvolás. – Ezzel a figyelmet kívántuk ráirányítani a veszélyeztetett kultúrákra és a kis nyelvek esetleges eltűnésére. A hetedik nap gazdag jelképrendszere a sokszínű nyelvi és kulturális értékek megóvásának utolsó lehetőségeit jelenti.

A szombati buli után az előadással országos turnéra indul a zenekar. Így nem csupán Budapesten, de a nagyobb városokban is fellép ősszel és tél elején. A koncertkörút lezárásaként januárban a Kawatta taiko együttes dobosaival közösen a Művészetek Palotájában ad koncertet.

Shannon.hu

Megalakulás: 2000-ben

Tagok: Degu (Botta Gábor),

Ese (Juhász Róbert), Hosszú (Molnár Sándor), Péterjános (Péter János),

Sajó (Sajben Gábor)

Lemezek: Koldusének – Kelta rock (2001), Ahogy lesz (2004)

Megalakulás: 2000-ben

Tagok: Degu (Botta Gábor),

Ese (Juhász Róbert), Hosszú (Molnár Sándor), Péterjános (Péter János),

Sajó (Sajben Gábor)

Lemezek: Koldusének – Kelta rock (2001), Ahogy lesz (2004) A világzenét játszó Shannon.hu zenekar tagjai (balról jobbra): Hosszú, Péterjános, Sajó, Degu és Ese -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!