Hírek

2005.08.26. 06:16

Politikusok kerülhetnek bajba

Megszüntették a nyomozást az ügyészek Kerék Csaba ügyészekkel kapcsolatos feljelentése ügyében. Kulcsár és társai márciusban állhatnak bíróság elé.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Kerék Csaba minden indítványát elutasították az ügyészek, akik feljelentését sem vették komolyan
[/caption]Ügyészi körökből a félreértések elkerülése végett tegnap közölték lapunkkal, hogy a Kulcsár-ügy vádiratát még szerdán megküldték a Fővárosi Bíróságnak. A 71 oldalas okiratot még azelőtt kézbesítették, hogy Ihász Sándor fővárosi főügyész és két társa kiállt volna a sajtó elé. „Az ügyészek ugyanis kényesen ügyelnek a törvényességre”, fogalmazott informátorunk, aki szerint még további „nemtelen” támadások várhatók ellenük, így „nem árt leszögezni ezt a tényt”.

A vádirat a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője szerint is megérkezett hozzájuk. Frech Ágnes kollégiumvezető még e héten kijelöli az ügyet tárgyaló bírót, akire 157 kötetnyi nyomozati anyag és legalább egy, több mint háromórás videofelvétel vár. A Fővárosi Főügyészség indítványozta a 21 vádlotton kívül 191 tanú és 3 szakértő meghallgatását. Az eljárás során a vádlottak is kérhetnek új szakértőket, így a per akár két évig is elhúzódhat. Legkorábban pedig márciusban kezdődhet el. Az ügy 21 vádlottja mindenesetre tegnap még nem kapta meg a vádiratot, így érdemben nem is tudtak rá reagálni. Kulcsár Attila maga mindenesetre még szerdán odanyilatkozott, reméli, hogy a bíróság beazonosítja a sikkasztássorozat valódi haszonélvezőjét. Szerinte egyébként a zár alá vett milliárdok tulajdonképpen azt jelentik, hogy nincs is kár.

Hogy mennyire lehet hinni Kulcsárnak, nem tisztünk megítélni, ám az tény: az ügy valamennyi olyan vádlottja, akire rávallott, arról panaszkodik, hogy az ügyészek nem szembesítették őket Kulcsárral. Elsősorban Kerék Csaba, aki Kulcsár szerint az egész sorozat kitalálója és legfőbb haszonélvezője volt. Ügyészi forrásunk nem is tartja véletlennek, hogy éppen Kerék indítványozta a Fővárosi Főügyészség kizárását az ügyből elfogultság okán. „Mindenki úgy védekezik, ahogy akar. Törvényadta joga. Dönteni majd a bíróság fog”, fogalmazott a névtelenséget kérő informátor.

Ugyanakkor Kerék védője, Ruttner György felhívta a figyelmünket arra, hogy nem Kulcsár vallott védencére. Szerinte éppen a botrányos videovallomás bizonyítja, hogy Kerék nevét Kulcsár ki sem mondta, más diktálta be helyette a jegyzőkönyvbe. „Kulcsár szájába adták Kerék nevét”, állítja a védő, aki továbbra is nehezményezi, hogy az ügyészek nem tették lehetővé védence számára már a nyomozás során, hogy szembesüljön vádlójával.

– Többször kértük ezt írásban, de mindig elutasították. Álláspontunk szerint ezzel máris sérült a védelemhez való jog – fogalmazott Ruttner. Tegnap ráadásul a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH) megszüntette a Kerék Csaba feljelentését követő nyomozást bűncselekmény hiányában. Kerék hivatalos személy által elkövettet közokirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mivel szerinte Kulcsár videovallomása és az arról készült írásos vallomás között lényegi tartalmi eltérések vannak.

– A független bíróság össze fogja hasonlítani a videovallomást és a jegyzőkönyvet, és dönteni fog. Álláspontom szerint olyan ez a helyzet, mint amikor a férj rajtakapja asszonykáját, aki azt kérdezi: most nekem hiszel drágám vagy a szemednek? – fejtette ki Ruttner György.

A legfőbb ügyész ígérte a vizsgálat folytatását

Ha következetesek az ügyészek, akkor még ősszel komoly politikusok is sorra kerülhetnek a brókerbotrányban, vélik egyre többen az igazságszolgáltatás minden szintjén. Kulcsár Attila hozzáférhető vallomásaiban több országgyűlési képviselő neve is felbukkan. Érdekes, hogy valamennyien baloldaliak, közelebbről szocialista politikusok. Kulcsár őket is bűncselekményekkel, egyebek mellett vesztegetéssel vádolja. Ellenük a KÜNYH jogosult nyomozni azután, ha a parlament felfüggesztette mentelmi jogukat. Polt Péter legfőbb ügyész mindenesetre egy hetilapnak nyilatkozva megígérte az ügy „eddig kibogozatlan szálainak felgöngyölítését”.

felfüggesztette mentelmi jogukat. Polt Péter legfőbb ügyész mindenesetre egy hetilapnak nyilatkozva megígérte az ügy „eddig kibogozatlan szálainak felgöngyölítését”. Kerék Csaba minden indítványát elutasították az ügyészek, akik feljelentését sem vették komolyan -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!