Hírek

2005.08.31. 00:00

Perrel behajtható a pótdíj

Polgári perekkel behajthatók azok a pénzek, amelyeket nem fizettek ki parkolási pótdíjként az autósok – áll a Legfelsőbb Bíróság döntésében.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Fizetniük kell azoknak is, akik bérbe vagy kölcsönadták autójukat, és így került rá a büntetőcédula
[/caption]Többmilliárdos összeg behajtására adott zöld utat a parkolási társaságok számára a Legfelsőbb Bíróság (LB) tegnapi döntése. Ennek értelmében az érintett társaságok polgári pereket indíthatnak a bíróságokon az elmaradt parkolási díjak, illetve pótdíjak behajtása érdekében. A határozat leszögezi: a társaságok, önkormányzati felhatalmazás alapján, jogosultak polgári bíróság előtt érvényesíteni a ki nem fizetett parkolási díj iránti igényt. Amennyiben a bíróság mégis megítéli a parkolási díjat, a behajtást adók módjára kell végrehajtani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy végrehajtóhoz is kerülhet az adós ügye.

Nem kerülik el a kifizetést azok sem, akik esetleg bérbe vagy kölcsönadták autójukat, és így került a gépjárműre a büntetőcédula. A döntés szerint ilyen esetben a gépjármű üzemben tartója tartozik felelősséggel a parkolási díj kifizetéséért, függetlenül attól, hogy az autót valóban ő használta-e.

Az LB indoklása szerint azért volt szükség egy kötelező jogegységi határozatra, mert a hatályos jogszabályok nem adtak egyértelmű eligazítást arra, hogy milyen eljárás keretében hajtható be a be nem fizetett parkolási díj. A döntés előzményéhez tartozik az is, hogy a kérdésben már számos, egymásnak ellentmondó bírósági ítélet született. Nemrég például egy eljárásban a bíróság azt állapította meg, hogy a parkolási társaságoknak nincs jogosultságuk perben követelni a pótdíjat. Az indoklás szerint a vonatkozó rendelet a cégeket csak arra hatalmazza fel, hogy az önkormányzat által megállapított díjakat beszedje, de a meghatalmazás jellegéből adódóan perben nem járhat el. Ellenben több eset zárult olyan eredménynyel, amelyben jogosnak ítélték a parkolótársaságok igényeit. A jogegységi döntés után viszont már nem születhet ellentmondó ítélet, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság határozata minden alsóbb fokú bíróságra kötelező érvényű.

A parkolási társaságok országszerte több tízezer fizetési felszólítást küldtek ki. Van olyan személy, aki milliós nagyságrendű tartozást is felhalmozott az évek során. Parkolási bírság miatt jelzálogot is jegyeztek be már lakásra, és gépkocsit is lefoglaltak. Korábbi közlés szerint annak ellenére, hogy javult az autósok fizetési hajlandósága, még így is legalább három-négymilliárd forint a kinnlevőség összege.

Ha a gépkocsi-tulajdonos többszöri felszólítás ellenére sem fizet, a cégek jogi útra terelik az ügyet. Ezt 2003 óta könnyen megtehetik, hiszen a parkolást üzemeltetők a rendszám alapján megkaphatják a belügyi nyilvántartásból a kocsi tulajdonosának nevét és címét. Aki a bíróság által kiküldött fizetési meghagyásra sem rohan csekkjével a postára, annak ügye végrehajtókhoz kerül. Bírósági ügy azokból az esetekből lesz, amikor az autós fellebbez a fizetési meghagyás ellen. A perek nagy részét eddig a parkolási cégek nyerték, az autósnak főleg akkor van esélye, ha több évvel ezelőtti ügyről van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!