Hírek

2005.08.05. 06:10

Pártok a rádiósok nyakán

Izing Antal

Megígérjük, nem fogjuk az olvasót a Magyar Rádióval kapcsolatban hatásköri kérdésekkel untatni. Legyen elég annyi, hogy Kondor Katalin távozó elnöknek a Magyar Rádió Közalapítvány 29 fős kuratóriumának 15 tagja szerint joga volt ügyvezetőt kijelölni az új elnök megválasztásáig. Ezt azonban Gellért Kis Gábor, a közalapítvány kuratóriumának szocialista elnöke cáfolta. Felszólította Hollós Jánost, hogy 24 órán belül adja át az ügyvezetői posztot. A magyar médiatörvény a pártokat szolgálja. Számukra a választások előtt nagyon fontos a Magyar Rádió.
De a magyar közélet akkora szellemi központjában, mint amilyen a Magyar Rádió volt valaha, igazság szerint ma sem ülhetnének a kuratóriumban politikai pártok megbízottjai. Az igazságnál azonban ma fontosabb a törvény. Akkor is, ha elkeserítően gyalázatos. Ráadásul ez a mai recept aligha változik, mert az összes pártnak közös érdeke, hogy így maradjon. Közös érdek, hogy elkötelezett elvbarátok üljenek az irányításban, kielégítve a politikai megrendelőt. Aki lehet éppen kormányon vagy ellenzékben. Hogyan lehet így szerkesztőségeket vezetni meghasonlás nélkül? Hogyan lehet elfogulatlannak maradni? Vannak kollégák, akik mepróbálják. Nincs könnyű dolguk. Hiszen politikai cenzorok fújják a passzátszelet törvényesen, ők mondhatják meg a műsorkészítőknek, hogy ki a jól gondolkodó újságíró és ki nem.
A sajtószabadságot szerintünk erősen megkérdőjelező médiatörvény teremtette helyzet miatt hosszú ideje nem szakmai megfontolások alapján dőlnek el a fontos dolgok a közszolgálati sajtóban. Inkább úgy, ahogy a rendszerváltozás előtt. Nem egy párt, hanem több párt parancsolgat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!