Hírek

2005.08.09. 00:00

Minden hetedik ügynökség törvénytelen

Magyarországon – az Állami Foglakoztatási Szolgálat adatai szerint – 2004-ben 560 magánközvetítő cég foglalkozott magyar és külföldi munakerő közvetítésével. Ebből 17 csak külföldre közvetít. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség által tartott ellenőrzések során 2005 első fél évében 79 illegálisan működő céget sikerült felderíteni. Vagyis minden hetedik munkaerő-közvetítő (és -kölcsönző) törvénytelenül működik.

Juhász Ádám

Az OMMF illetékes főosztályán lapunknak elmondták, hogy csak az a munkaerő-közvetítő, és -kölcsönző működik jogszabályszerűen, amelyik be van jelentve az adott munkaügyi központnál, s erről nyilvántartási számot kapott. Egyetlen jogszabálysértés esetén 50 ezer forinttól 2 millióig terjed a bírság, többnél pedig elérheti a 6 millió forintot is. Számos eset mutatja, hogy fiatalok sokaságát csalogatják külföldre egyes munkaerőközvetítők és -kölcsönzők biztos munkával bíztatva. Majd kiderül: kint nem létezik az állás. Egy esetleges jogvitában szinte semmi esélye sincsen annak a magyarnak, aki külföldön szeretne dolgozni, de itthon a közvetítővel nem köt szerződést –mondta a Reggelnek dr. Sipos Márta munkajogász.

Munkaszerződés kötése az itthoni ügynökséggel több okból is ajánlott. Ekkor ugyanis a magyar munkajog szerint perre lehet menni, ha bármi panasz volt a kinti munkával kapcsolatban. A bizonyítás pedig könnyebb a munkaügyi bíróságon. Szerződés nélkül viszont a bíróságon egy állítás és egy tagadás áll szemben – mondta a munkajogász. Egy munkajogi per pedig Magyarországon legjobb esetben egy, de akár 4 évig is eltarthat. Miután kinéztük magunknak a megfelelő ügynökséget, jobb meggyőződni a cégbíróságon, munkaügyi központnál, egyáltalán be van-e jegyezve a cég.

Csatai Péter, az A3 Group vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállaló az ügynökségnek ne fizessen a munkaközvetítésért. Fizetni csak akkor kell, ha a külföldi munkavállalást valamilyen magyarországi oktatás, képzés előzi meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!