Hírek

2005.08.16. 00:00

Milliárdos összeg az álláspiacnak

A hónap végéig több pénzügyi támogatást nyújtó kiírásra adható be pályázat a munka világában. Munkahelyteremtő beruházáshoz, a szakképzetlen, állástalan fiatalok, valamint a nők munkaerő-piaci integrációjához egyaránt nyerhető pénz.

Madár István

Összesen hat, a munka világát érintő pályázat beadási határideje jár le augusztus 31-én.
Az egyik kiírás ezek közül kétszázmillió forint keretösszeggel támogatja a foglalkoztatásbővítést, méghozzá a magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásait. Így információtechnológiai, pénzügyi, számviteli, üzletviteli szolgáltató, tanácsadó, telefonos ügyfélszolgálati profilú vállalkozások juttathatják el hó végéig projekttervüket a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz. Új munkahelyenként maximum kilenc hónapon át a tényleges havi bérköltség és annak járulékai összegének hatvan százaléka számolható el akkor, ha a beruházást követően munkanélküliek foglalkoztatására kerül sor. Ha nem munkanélkülit alkalmaz a cég, akkor az ilyen jellegű költségek ötven százalékát téríti a tárca.
Közhasznú szervezetek és önkormányzatok is indulhatnak az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) kiírásán, ha a gyermekvédelmi szakellátásból nagykorúvá válásuk miatt kikerült, szakképzetlen, munkanélküli fiatalok munkaerő-piaci és társadalmi integrációját kívánják elősegíteni. A kísérleti programokhoz a támogatási keret idén 67 millió forint. Az OFA olyan modellek kialakítását segíti, amelyek használaton kívül álló épületek felújításával oldják meg a fiatalok fejlesztését, képzését és elhelyezését.
A humánerőforrás-fejlesztés operatív program (hefop) egyik kiírására is augusztus végéig nyújtható be forrásigény. Pályázóként kamarák, egyesületek, alapítványok, munkavállalói érdekképviseletek, kht.-k indulhatnak, illetve konzorciumként költségvetési intézmény is bekapcsolódhat a programba. Olyan tervek finanszírozásához kérhetnek támogatást, amelyek segítik a nők munkaerőpiacra való visszatérését. Az összesen 1,426 milliárd forint pályázati összeg két célt támogat. Az egyikben munkanélküli, inaktív, illetve az elbocsátástól fenyegetett nők számára nyújthat munkaerő-piaci szolgáltatásokat, képzést a pályázó. A másodikban működő vagy induló női vállalkozásoknak adhatók személyre szabott szolgáltatások.
A Fővárosi Munkaügyi Központ a munkanélküliek önfoglalkoztatóvá válását támogatja egy hónap végéig aktuális pályázattal. Az állástalan akkor is hozzájuthat a kétmillió forint kamatmentes, visszatérítendő támogatáshoz, ha valamely, már működő vállalkozáshoz csatlakozik vagy egyéni vállalkozóként, őstermelőként, illetve szövetkezeti tagként létesített vállalkozási jogviszonyban oldja meg önmaga foglalkoztatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!