Hírek

2005.08.16. 00:00

Milliárdos összeg az álláspiacnak

A hónap végéig több pénzügyi támogatást nyújtó kiírásra adható be pályázat a munka világában. Munkahelyteremtő beruházáshoz, a szakképzetlen, állástalan fiatalok, valamint a nők munkaerő-piaci integrációjához egyaránt nyerhető pénz.

Madár István

Összesen hat, a munka világát érintő pályázat beadási határideje jár le augusztus 31-én.
Az egyik kiírás ezek közül kétszázmillió forint keretösszeggel támogatja a foglalkoztatásbővítést, méghozzá a magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásait. Így információtechnológiai, pénzügyi, számviteli, üzletviteli szolgáltató, tanácsadó, telefonos ügyfélszolgálati profilú vállalkozások juttathatják el hó végéig projekttervüket a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz. Új munkahelyenként maximum kilenc hónapon át a tényleges havi bérköltség és annak járulékai összegének hatvan százaléka számolható el akkor, ha a beruházást követően munkanélküliek foglalkoztatására kerül sor. Ha nem munkanélkülit alkalmaz a cég, akkor az ilyen jellegű költségek ötven százalékát téríti a tárca.
Közhasznú szervezetek és önkormányzatok is indulhatnak az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) kiírásán, ha a gyermekvédelmi szakellátásból nagykorúvá válásuk miatt kikerült, szakképzetlen, munkanélküli fiatalok munkaerő-piaci és társadalmi integrációját kívánják elősegíteni. A kísérleti programokhoz a támogatási keret idén 67 millió forint. Az OFA olyan modellek kialakítását segíti, amelyek használaton kívül álló épületek felújításával oldják meg a fiatalok fejlesztését, képzését és elhelyezését.
A humánerőforrás-fejlesztés operatív program (hefop) egyik kiírására is augusztus végéig nyújtható be forrásigény. Pályázóként kamarák, egyesületek, alapítványok, munkavállalói érdekképviseletek, kht.-k indulhatnak, illetve konzorciumként költségvetési intézmény is bekapcsolódhat a programba. Olyan tervek finanszírozásához kérhetnek támogatást, amelyek segítik a nők munkaerőpiacra való visszatérését. Az összesen 1,426 milliárd forint pályázati összeg két célt támogat. Az egyikben munkanélküli, inaktív, illetve az elbocsátástól fenyegetett nők számára nyújthat munkaerő-piaci szolgáltatásokat, képzést a pályázó. A másodikban működő vagy induló női vállalkozásoknak adhatók személyre szabott szolgáltatások.
A Fővárosi Munkaügyi Központ a munkanélküliek önfoglalkoztatóvá válását támogatja egy hónap végéig aktuális pályázattal. Az állástalan akkor is hozzájuthat a kétmillió forint kamatmentes, visszatérítendő támogatáshoz, ha valamely, már működő vállalkozáshoz csatlakozik vagy egyéni vállalkozóként, őstermelőként, illetve szövetkezeti tagként létesített vállalkozási jogviszonyban oldja meg önmaga foglalkoztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!