Hírek

2005.08.22. 06:44

Ma lejár az iraki alkotmányozás újabb határideje

BAMA

Movafak asz-Rubají iraki biztonsági főnök arra figyelmeztetett, hogy polgárháború fenyeget, ha az ország nem a föderalista berendezkedés mellett dönt. Az új iraki alkotmánytervezet elfogadásának múlt héten elhalasztott határideje ma jár le. „Föderalizmus nélkül nem lehet megfogalmazni a közösségi érdekeket, akkor ugyanis az egyes közösségek egyéni érdekeiket fogják képviselni” – magyarázta.
A fölosztás ellen siíták ezrei tiltakoztak pénteken Bagdadban. Hónapok óta ez volt az iraki fővárosban a legnagyobb tüntetés.
A legtöbb síita vezető ugyanakkor támogatja a föderális rendszert és egy szövetségi tartomány létrehozását az ország déli részén, ahol a vallási közösség többséget képez. A kurdok is pártolják a megoldást: ők az ország északi részén gyakorlatilag már saját szövetségi államot alakítottak ki, és ezt az önrendelkezést szeretnék megtartani. Ezzel szemben a szunniták erős központi kormányzást akarnak, mert különben attól tartanak, hogy elvágják őket az északi és
a déli olajhozamtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!